5 sorters mat som vi ofta förvarar i kylen men som vi inte borde

av Hilda Maria Morgan

29 Oktober 2022

5 sorters mat som vi ofta förvarar i kylen men som vi inte borde
Advertisement

Att ha ett kylskåp är en bekvämlighet som vi tar för givet, till den grad att vi inte alltid inser hur användbart och oumbärligt det är för vår livsstil. Det hjälper oss att bevara den mat vi vanligtvis konsumerar, för att undvika slöseri och extra arbete. Men att kyla mat är inte alltid tillrådligt, åtminstone inte för vissa typer av mat.

Vissa livsmedel försämras faktiskt eller skadas på grund av fukt och låga temperaturer, även om vi för det mesta tror att det är det bästa sättet att bevara dem på är att lägga dem i kylen. Läs vidare för att ta reda på vilka livsmedel som istället bäst förvaras i rumstemperatur.

Advertisement

Choklad

Choklad

u-Wot-Brother/Reddit

Att förvara chokladen i kylen förstör dess utseende och konsistens, vilket också påverkar smaken en aning. De fluktuationer i temperatur och luftfuktighet som den utsätts för varje gång den tas ut och läggs tillbaka i kylskåpet orsakar faktiskt så kallad sockerblomningen: den vita patinan, ibland till och med en sorts trögflytande patina, som i själva verket är uttryck för detta fenomen.

Bäst är att förvara chokladen på en sval, torr plats.

Advertisement

Exotisk frukt

Exotisk frukt

Pexels

Även när det gäller exotisk frukt, som bananer, mango med mera, förändrar kylan och fukt deras utseende och framför allt deras konsistens. Det är bättre att bara lägga dem i kylen som en sista utväg, när de håller på att mogna för mycket och vi vill få dem att hålla tillräckligt länge för att konsumera dem i tid.

Såser till dressing

Såser till dressing

VoshkovRabbit/Reddit

Det är naturligt, i de flesta fall, att förvara dressingssåser, som majonnäs, ketchup, senap och liknande, utanför kylen så länge de är förseglade och sedan i kylen vägen när de väl öppnats. För majonnäs går detta bra, men för många andra såser är det inte nödvändigt: har du någonsin lagt märke till att på restauranger står de öppnade i alla fall redo på borden?

Salami

Salami

Pexels

Frågan om vissa charkuterier, som kryddade produkter, måste övervägas från fall till fall. Men i princip, om salamin inte redan är skivad, bör den förvaras i rumstemperatur, på en plats som inte är för varm eller fuktig. Det är lämpligt att förvara den på en sval och torr plats, och om den hamnar i kylen, är det bäst att lägga den i nedre delen av kylen.

Lök och vitlök

Lök och vitlök

Pexels

Vitlök ska alltid förvaras i rumstemperatur, i luftade behållare. Detsamma gäller lök som dock, när den väl är skuren och inte använd, måste läggas i kylen, i hermetiskt tillslutna glasbehållare (undvik aluminiumfolie) och ätas ganska snart.

Genom att förvara dessa livsmedel utanför kylen kommer vi att ha mer utrymme inuti det för alla andra saker som måste förvaras där!

Advertisement