Håll maten fräsch längre med några knep i kylskåpet eller frysen

av Titti Carlberg

01 Januari 2022

Håll maten fräsch längre med några knep i kylskåpet eller frysen
Advertisement

Om man inte har tid att gå och handla varje dag är det inte ovanligt att ens en liten del av maten vi köper varje vecka slängs eftersom den inte konsumeras tillräckligt snabbt innan den blir dålig. Framförallt frukt och grönsaker ska alltid ätas när de är färska och för att bevara deras fräschör så länge som möjligt är det därför viktigt, både för att undvika slöseri med pengar och för att kunna njuta av de när de är som godast, när de fortfarande har en rad egenskaper som är bra för vår hälsa.

Läs vidare för att få reda på några knep som kan hjälpa dig att få dina livsmedelinköp att hålla längre eller låta dig njuta av olika livsmedel under flera dagar.

Advertisement

Vill du ta med dig ett tvättat och ätfärdigt äpple till jobbet eller till skolan? Vanligtvis oxiderar skivorna om du inte använder lite citronsaft, vilket inte alla gillar. En idé för att vinna några timmar är att skiva äpplet och sätta ihop det igen, sätta ett gummiband runt för att begränsa att det blir brunfärgat.

Advertisement

För sallad kan du tvätta de enskilda bladen och förvara dem i kylskåpet i tätt tillslutna bitar av aluminiumfolie, eller slå in salladshuvudet i hälften eller mindre bitar.

Gurka: tvätta och slå in den i absorberande papper, en och en, lägg i en lufttät påse. Den kommer att hålla sig krispigare och fräschare längre.

Vissa förpackningar med bredbara ostar kan hålla lite längre om de (tätt stängda) vänds upp och ner, för att skapa ett slags vakuum, som man gör med konserver.

Vill du undvika att få insekter i mjölet? Använd lämpliga behållare som det inte är så lätt för insekterna att ta sig in i och ha dem i skafferiet, förutom klisterfällor, även några glas med bikarbonat och droppar av lavendel, eukalyptus, citrongräs eller mynta som fungerar som repellerande medel.

Advertisement

För jordgubbar och bär, doppa dem ned hela behållaren ett par sekunder i ett vattenbad där du även har hällt i lite äppelcidervinäger, låt de rinna av väl och lägg in dem i kylskåpet. De kommer att vara läckra även efter ett par dagar.

Om du däremot vill frysa in dem, för att undvika att de förvandlas till en klump, lägg dem väl åtskilda på en tallrik eller en bricka och lägg in dem i en lufttät påse.

Tomater som är tvättade går det jättebra att frysa ner: de blir användbara för soppa och såser!

Advertisement

Färska örter, som persilja och liknande: det finns olika metoder som du kan prova dig fram med. Sätt dem i en glasburk som om de vore blommor i en vas, med vatten som täcker upp till bladverket med en plastpåse som håller fukten runt bladen, eller linda in dem i hushållspapper, oftast bara lätt fuktat och lägg dem i en lufttät påse.

Vill du undvika klumpar i strösockret? Det finns de som lägger ner en marshmallows i sockerskålen!

Har du provat något av dessa knep?

Advertisement