Vill du veta om din mat verkligen är färsk? Det finns några ledtrådar som kan hjälpa dig

av Titti Carlberg

13 December 2021

Vill du veta om din mat verkligen är färsk? Det finns några ledtrådar som kan hjälpa dig
Advertisement

När vi köper livsmedel, oavsett sort, är vi intresserade av om den är färsk: frukt som har mognat vid rätt tidpunkt eller som är färsk, smakar inte bara bättre utan är också mycket säkrare att konsumera. 

Det finns flera ledtrådar för att kontrollera beroende på vilken typ av frukt, grönsak, kött eller fisk vi vill köpa och konsumera, och det kan vara värt att känna till några av dem för att träna ögat och beröringen för att med god säkerhet förstå om man ska fortsätta med köpet för att äta just den produkten. Nedan följer några av de mest populära.

Avokado

Att välja en avokado som har rätt mognadsgrad för att smaka något, är något som du lär dig med erfarenhet, men du kan också ta hjälp av några grundläggande ledtrådar: titta på skalets färg, det ska vara så mörkt som möjligt men ändå med några gröna nyanser. Om den är grön betyder det att den är omogen, med ett hårt och inte särskilt smakrikt fruktkött. När du har identifierat färgen, känn på den genom att trycka lätt med fingertopparna: det är lite som med kiwi, du ska kunna känna att fruktköttet är mjukt och i synnerhet väl vidhäftande till skalet.

Advertisement

Ägg

Ägg

Pixabay

Från utsidan är det så gott som omöjligt att förstå om äggen är färska eller inte, men så fort vi bryter skalet kan vi få en mer exakt uppfattning: det färska ägget har den mest konsekventa, svullna och nästan flytande äggulan. Om ägget däremot redan är några dagar gammalt märker du att gulan är väldigt vattnig. Om de inte har passerat bäst före datumet kan du äta dem i alla fall, men du kanske inte kan göra pocherat ägg på dem.

Pumpa

Pumpa

publicdomainpictures.net

För att förstå om pumpan är bra kan du lita på den gamla metoden: knacka på skalet och lyssna. Om ljudet ger intryck av tomt, som om det finns en hålighet invändigt, då är den färsk.

Yoghurt

Yoghurt

Commons Wikimedia

Att öppna en yoghurt eller en bredbar ost och notera att det finns mycket vätska på ytan (vanligtvis gulaktig), betyder inte att livsmedlet är dåligt: inom utgångsdatumet är det fortfarande möjligt att konsumera dem. Du kan alltid hälla bort vätskan som är separerad från den fetare delen, om du inte vill blanda ihop allt.

Fisk

Fisk

publicdomainpictures.net

Förutom ögat som måste vara mycket levande och inte mjölkaktigt, kan även köttet, testat vid beröring, indikera fiskens färskhet: det ska kännas fast och stilla.

Advertisement

Kyckling

Kyckling

Pixabay

Undvik att köpa kyckling om du ser vätska i förpackningen: då är den med all säkerhet inte så färsk.

Kokosfett

Kokosfett

Commons wikimedia

Om du har köpt kokosolja och vill förstå om den är ren eller inte, kan du prova att förvara den i kylskåpet tills den stelnar: om du märker ett separat lager av en annan färg är det mycket troligt att den inte är bra.

Advertisement

Lök

Lök

pxfuel.com

Om det under det första lagret skal finns mörka fläckar, är den med all säkerhet inte färsk.

Citron

Citron

piqsels.com

De som är utmärkta är de som har en klar gul färg på skalet och fruktköttet.

Advertisement