Överbliven frityrolja: vilket är det bästa sättet för att göra sig av med den?

av Hilda Maria Morgan

01 Oktober 2021

Överbliven frityrolja: vilket är det bästa sättet för att göra sig av med den?
Advertisement

Det är en rätt obestridlig sanning att många livsmedel blir riktigt läckra när de friteras, och det finns många recept som innebär matlagning i het olja, från aptitretare till desserter. Hemma kan vi steka i stekpannor eller med fritösen, men vi kommer hur som helst att behöva slänga oljan som vi lagat maten i, särskilt om den har nått rökpunkten, och blivit mörk och hälsoskadlig.

Dessutom, när oljan når de temperaturer som är nödvändiga för att fritera, ändrar den sammansättning och tillstånd, den blir mycket fetare och fylls också med ämnen som frigörs av själva maten: den blir faktiskt mycket skadligt inte bara för vår kropp utan även för miljön. Hur kan man göra sig av med den?

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Oljan som används för fritering kan inte kastas i husets avlopp, oavsett om det gäller diskho eller toaletter: förutom att skapa proppar i rören (i huset, i byggnaden eller i avloppssystemet), så förorenar detta icke-biologiskt nedbrytbara ämne grundvattentankarna och marken och orsakar skador på ett helt ekosystem, liksom på grödor.

Det är därför nödvändigt att ha gamla glasflaskor eller också mjölktetra-förpackningar redo hemma, för att alltid kunna tömma den använda oljan, hur lite det än är, och när vi har en full flaska bör den tas till en återvinningscentral. Restauranger, som producerar mycket av detta, måste också göra sig av med det på rätt sätt, så om ägaren till en restaurang i närheten av ditt hem går med på det skulle du kunna be om att få din använda olja slängd tillsammans med deras. Innan detta borde dessutom oljan filtreras från alla fasta partiklar som finns kvar i den.

Kan man använda samma olja en andra omgång? Det är en praxis som inte rekommenderas, om inte oljan använts riktigt kort och utan att ha nått rökpunkten, och alltså har bibehållit en ljus färg utan att utveckla en härsken lukt och utan att dess viskositet ökat väsentligt.

Kan man slänga den i komposten? Det är möjligt, men endast sällan och i små mängder: en överdriven mängd lockar till sig djur och gör det svårare för syre att passera in i kompostmassan, vilket innebär att det blir anaerob snarare än aerobt, vilket kraftigt saktar ner hela komposteringsprocessen. För att inte tala om att mycket starkare och obehagligare lukt än vanligt dessutom utvecklas.

Därför, om vi har flaskor, behållare och tankar redo att fyllas, blir det inte så jobbigt att behöva göra sig av med dem då och då. Den använda oljan kan återvinnas av specialiserade företag som använder den för att tillverka vegetabiliska smörjmedel för jordbruksmaskiner, biodiesel och för att få ut glycerin för att göra tvålar!

Advertisement