Väteperoxid: 5 användningsområden som gör det till ett hjälpmedel till hushållssysslorna

av Hilda Maria Morgan

20 Oktober 2022

Väteperoxid: 5 användningsområden som gör det till ett hjälpmedel till hushållssysslorna
Advertisement

Väteperoxid är ett biologiskt nedbrytbart desinfektionsmedel som kan köpas på apotek och para-apotek, med oändliga egenskaper. Det används i många fall när det gäller både hemmets och personlig vård, men ofta är dess potential varken helt känd eller utnyttjad.

Den väljs allt oftare inom området för personlig vård och hygien, vid tillfällen som desinfektion av sår eller blåmärken, vid blekning av tänder och naglar och så vidare. Dess egenskaper vad gäller desinfektion, skötsel och hygien av huset är dock mindre kända.

Av denna anledning vill vi nedan illustrera några av de viktigaste sätten att använda väteperoxid på i hemmet.

scottsimsa/Reddit

scottsimsa/Reddit

Om man utgår från att det, precis som för personligt bruk, även för hushållsändamål är tillrådligt att välja väteperoxid i låga koncentrationer (i allmänhet 3 %, vilket motsvarar 10 volymer), är användningssätten inom hemmets gränser ganska varierande.

  • Desinficera ytor: väteperoxid har en utmärkt desinficerande effekt och är idealisk för att desinficera alla tvättbara ytor i huset, med särskild hänvisning till badrum och kök, platser som kräver större omsorg och uppmärksamhet vid desinfektion. Av samma anledning är det ett mycket användbart ämne att ta med på resa och i alla situationer där det är bekvämt att ha en mångsidig desinficeringsprodukt med sig. Var dock alltid uppmärksam på att använda den utspädd med vatten i lika delar.
  • Blekning av tvätt: en andra potentiellt effektiv användning av väteperoxid gäller, förutom desinfektion, blekning av tvätten. Faktum är att det är användbart att ersätta blekmedel med väteperoxid för att bleka grånande eller fläckiga plagg, eftersom det är mindre giftigt och förorenande. Det räcker med att lägga till en liten mängd i tvättmaskinens trumma.
  • Ta bort smuts från golvfogar: väteperoxid är avgörande för svärtade golvfogar, speciellt om det används tillsammans med bikarbonat. Tillsätt väteperoxiden i en stråle till 1/2 matsked bikarbonat, så att det bildar en tjock blandning. Sprid ut blandningen på de områden som ska behandlas med en borste eller en gammal tandborste. Låt verka i 5/10 minuter och skölj sedan. Fogarna kommer bli vita på ett nafs.

Advertisement
HonkeyKong/Reddit

HonkeyKong/Reddit

  • Lös upp kalk: även kalksten verkar ha en kort livslängd i mötet med väteperoxid. För att lösa upp det, särskilt från stål, lägg lite väteperoxid direkt på en svamp, gnugga på fläckar och beläggningar som ska tas bort och skölj. Du kommer att se vilka resultat.
  • Blekning av ljus keramik och ljusa möbler: det verkar slutligen vara ett underverk för att bleka ljus keramik och ljusa möbler. I båda fallen, häll lite på en mjuk svamp och gnugga försiktigt på de områden som ska behandlas. Låt verka i några minuter och skölj noggrant.

Du kan använda väteperoxid i dessa och många andra fall. Det är dock viktigt att du noggrant följer bruksanvisningen, att du ser till att du har att göra med en produkt med tillräcklig koncentration och volym och att du skyddar dina händer med handskar och i allmänhet din hud. Det är sant att det inte är ett särskilt giftigt eller skadligt ämne, men det kan bli det om det används felaktigt, på grund av de kemiska reaktioner det kan utlösa.

Kände du redan till de användningsområden som nämnts ovan?

Advertisement