Vill du tona din mage på bara några veckor? Prova de omvända magövningarna!

av Hilda Maria Morgan

15 Oktober 2022

Vill du tona din mage på bara några veckor? Prova de omvända magövningarna!
Advertisement

Vem skulle inte vilja ha en platt och skulpterad mage? För många av oss är det tyvärr inget annat än en fåfäng illusion: en perfekt fysisk form kräver mycket ansträngning och konstant engagemang och de flesta kastar in handduken efter bara några dagar på grund av tröttheten och obehaget i rygg och nacke som träningen av magmusklerna oundvikligen medför.

Kanske inte alla känner till att det finns ett enklare och mindre smärtsamt sätt att träna sina magmuskler på. Det är en övning som, om den görs konsekvent och flitigt, kommer att tillåta dig att uppnå utmärkta resultat efter bara några veckors träning och som du kan lära dig att bemästra direkt och undvika allt krångel med de klassiska magövningarna: de omvända magövningarna. Låt oss tillsammans ta reda på vad de är och hur man utför dem.

Advertisement
Fitprime/YouTube

Fitprime/YouTube

Träningen av de omvända magövningarna är som en traditionell crunch, men utförs omvänt, det vill säga man flyttar pubis mot bröstet. På så sätt tränas alla magens muskler: raka bukmuskeln, djupa magmuskeln, de sneda magmusklerna och iliopsoas.

  • Vi börjar från ryggläge, liggande på marken på en matta. Armarna ligger längs med sidorna med handflatorna mot marken för att ge stabilitet. Benen är parallella och lätt böjda.
  • När du andas ut, höj benen samtidigt och böj knäna för att bilda en 90° vinkel.
  • Behåll denna position, spänn magmusklerna genom att lyfta bäckenet mot bröstbenet, böj sedan knäna mot bröstet, med benen stilla och pekande uppåt.
  • När du har nått maximalt av sammandragningen, återgå till startpositionen genom att andas in och var noga med att inte kröka nedre delen av ryggen.

Advertisement
TrainingPedia/YouTube

TrainingPedia/YouTube

Den här övningen innehåller flera variationer beroende på träningsnivån: prestationen på marken är den mest lämpliga för nybörjare, men de mer erfarna kan utföra den på en bänk, lutande bänk, parallella stänger eller fitball. Det är viktigt att i denna övning vara uppmärksam på några småfel, som dock skulle kunna orsaka ganska viktiga störningar.

  • Pubis och bröstbenet måste bibehålla en korrekt position, så att de närmar sig med en rörelse med den raka magmuskeln, utan att överdrivet böja höfterna;
  • Rörelsen ska vara flytande och långsam, utan att överdrivet höja bäckenet; på så sätt slipper du flytta belastningen till ryggen, med eventuellt obehag i ländryggen;
  • Överdriv inte din träning: det är onödigt och kan faktiskt vara skadligt. Korrekt utförande och konsistens räcker för att uppnå önskat resultat, vilket alltid lämnar tid för kroppen att vila och för muskelfibrerna att regenerera sig.

Slutligen, kom ihåg att endast magövningar inte kommer att vara tillräcklig för att uppnå ett viktminskningsmål: dessa övningar är faktiskt mycket användbara för att tona musklerna för att säkerställa större stabilitet och balans, men för att gå ner i vikt måste de sammankopplas med en hälsosam och balanserad kost.

Advertisement