Suckulenter utomhus: 10 perfekta arter för att dekorera och försköna dina terrasser

av Hilda Maria Morgan

09 Oktober 2022

Suckulenter utomhus: 10 perfekta arter för att dekorera och försköna dina terrasser
Advertisement

Suckulenter är en favorit bland dem som vill sätta lite färg på sitt hem utan att behöva komma ihåg att vattna regelbundet. Det är ingen slump att suckulenter är de enda som växer i mycket torra klimat: tack vare sin speciella fysiologi kan de lagra vatten längre än andra växter och därmed motstå även långa perioder av torka. Vissa anatomiska egenskaper förenar alla arter av suckulenter: bladverket kan vara köttigt eller barrlikt och på ytan finns det ofta som en päls som begränsar transpirationen och den därav följande förlusten av vätskor.

Bland de olika arterna är några mer lämpade för att vara utomhus och är därför mer lämpade för att dekorera våra terrasser. Låt oss ta reda på 10 tillsammans.

Advertisement

1. Oscularia deltoide

1. Oscularia deltoide

Krzysztof Ziarnek/Wikimedia Commons

Den kommer från södra Afrika och är lämplig för utomhusodling i kustområden och vid milda temperaturer. Den bildar stora marktäckande buskar, vilket gör den lämplig att odla i krukor och stenpartier, och har en spektakulär lätt doftande vit eller rosa blomning som kan pågå från tidig vår till sen höst. Odlad i krukor kan den stå i skydd under vintern (den tål inte temperaturer under 5 grader) och bör vattnas regelbundet men bara när jorden är väldigt torr.

Advertisement

2. Echinopsis

2. Echinopsis

PtrQs/Wikimedia Commons

Växt från sjöborrekaktussläktet och mycket uppskattad för sitt trevliga utseende, på sommaren avger den stora och pråliga men kortvariga blommor, vit-rosa, direkt från stjälken och inte förrän det tredje året. Det kräver en sydlig exponering för att alltid exponeras för direkt solljus. Bevattning måste göras när jorden är torr, var uppmärksam för att undvika stagnation i krukfatet.

3. Aloe vera

3. Aloe vera

Tangopaso/Wikimedia Commons

Känd för de lugnande och uppfriskande egenskaperna hos gelen som utvinns från dess blad, Aloe är en växt som kommer från Afrika, som föredrar ett varmt klimat och solexponering. Det är därför bättre att skydda den under vintern, även om den överlever upp till temperaturer ända till runt 0 grader. Bevattning bör ske sporadiskt, endast när jorden är torr, ungefär en gång i veckansommaren, en gång i månadenvåren och hösten.

4. Vårtkaktussläktet

4. Vårtkaktussläktet

Jeffdelonge/Wikimedia Commons

Växt vanligtvis med klotformig stjälk och täckt med hår, på sommaren avger den en ljusrosa blomning med glänsande kronblad. Växten står emot temperaturer mellan 4 och 40 grader och föredrar exponering för ljus, även om det på sommaren är bättre att skydda den från direkt solljus. Bevattning bör endast göras från april till september när jorden är helt torr; var noga med att inte överdriva, de ruttnar lätt.

5. San Pedro kaktus

5. San Pedro kaktus

Micah MacAllen/Wikimedia Commons

Underbar kaktus med upprätt stjälk, upp till några meter lång, på sommaren avger den vita, väldoftande och nattliga blommor. Den bör odlas i full sol eller halvskugga i väldränerad jord; på vintern tål den även temperaturer under noll, så länge som jorden förblir torr.

Advertisement

6. Cotyledon

6. Cotyledon

Dick Culbert/Wikimedia Commons

Mycket uppskattad för sina mycket speciella köttiga blad, mjuka vid beröring och lätt konkava, den avger vackra röda, orange eller gula blommor. Även denna kommer från Afrika, den tål temperaturer mellan 10 och 30 grader och föredrar exponering för ljus, varför det skulle vara bättre att placera den i söderläge. Flytta till en halvskuggig plats endast sommaren, när temperaturen stiger för mycket. Var aktsam för att utsätta den för kall luft som kan få dem att tappa sina löv.

7. Svärmors kudde

7. Svärmors kudde

AlixSaz/Wikimedia Commons

Echinocactus grusonii, även känd som "svärmors kudde", är en kaktus som liknar ett piggsvin, därav dess vetenskapliga namn, mycket lätt att odla. Växten kommer från Mexiko och blommar först efter femtonde års ålder, med bomullsaktiga, trattformade gula blommor. Den föredrar solexponering, med undantag för sommarperiodenhalvskuggning är bättre, och tål temperaturer ner till -5 grader. Bevattning bör endast göras på sommarenjorden är torr, ungefär var 20:e dag.

Advertisement

8. Aeonium

8. Aeonium

NasserHalaweh/Wikimedia Commons

Ett släkte som omfattar 35 arter med mycket glänsande och vaxartade rosliknande blad. De är mycket motståndskraftiga mot torka, har mycket långsam tillväxt och får de första blommorna till och med efter 5 år. De växer bäst i fullt solljus, var noga med att flytta dem till halvskugga när värmen är brännande het och skydda dem när frosten kommer. De uppskattar högre luftfuktighet än andra suckulenter, men utan överdrift: på vintern bör de bevattnas när de första 2 centimetern av jorden är torr, under andra årstider bara när jorden är torr.

9. Fikonkaktus

9. Fikonkaktus

Rinina25/Wikimedia Commons

Växten kommer från Mexiko, den är också spontan i Medelhavsområdet och odlas allmänt främst för sina frukter. Från våren och under hela sommaren producerar den blommor direkt på törnekudden, som kallas "spade". På grund av den snabba tillväxten är frekventa omplantningar nödvändiga, under vilka man kontrollerar rötternas hälsa för att eliminera de olämpliga. Den föredrar ljusa och luftiga platser och måste vattnas ungefär en gång i veckan, men man bör vara uppmärksam på stagnation av vatten.

Advertisement

10. Paradisträd

10. Paradisträd

S.G.S./Wikimedia Commons

Litet suckulentträd som är utbrett i hem, kontor, offentliga och kommersiella byggnader, det är mycket lätt att både odla och föröka dem. Den blommarvintern, med blomställningar av nästan osynliga rosa eller vita blommor, efter 10 års ålder. Den föredrar östlig eller västlig exponering, med filtrerat ljus, med temperaturer som inte är högre än 25 grader på sommaren och inte lägre än 15 grader på vintern. Bevattning bör ske sällan, när jorden är torr de översta 5 cmsommaren och ännu mindre på vintern.

Har du redan valt ut dina favoritväxter till terrassen?

Advertisement