Liten trädgård på framsidan av huset: 10 lösningar för att få ut det mesta av den

av Hilda Maria Morgan

28 Mars 2023

Liten trädgård på framsidan av huset: 10 lösningar för att få ut det mesta av den
Advertisement

Hur liten och oanvänd den än är så är framsidan av trädgården till vårt hus minst lika viktig som baksidan av trädgården. Det är faktiskt det första mötet som gäster och grannar har med vår hemmiljö och det är grundläggande för att avgöra vilket intryck de kommer att få av oss.

Faktum är att framsidan kan säga mycket om personen som bor innanför husets väggar och om den inte sköts om alls kommer det säkerligen inte att vara en bra start på en dialog med någon.

Oavsett om du har en passion för trädgårdsarbete eller bara vill få den i ordning utan ansträngning, föreslår vi 10 möjliga lösningar för att få ut det mesta av framsidan, vilket kommer att göra ditt visitkort mycket mer fängslande.

Advertisement

1. Klassisk

Om du har en klassisk smak och vill uttrycka den även i inredningen av ditt hem, då är en enkel gång av sten omgiven av en engelsk gräsmatta det rätta valet för dig. För att rama in framsidan placera ut krukor med höga träd: när de växer kommer de att skapa en skuggig pergola på framsidan och med vårens blomningar kommer de att ge färg och glädje.

Advertisement

2. Triumf av grönt

Även en enkel rabatt av gröna växter i mitten av en välskött gräsmatta ger ett mycket klassiskt, rent och prydligt utseende till din trädgård.

3. Stenträdgård

Om du istället älskar stenens torra och grova utseende, då är en stenträdgård perfekt för dig. Du kan välja att leka med färger när du väljer växterna, sluteffekten blir underbar.

4. De latas trädgård

Om du inte har tid eller lust att ta hand om din trädgård behöver du ett utrymme som är snyggt och välskött utan mänsklig inblandning. Idealet är en trädgård av mulch eller stenar, kanske av en annan färg, med några suckulenter utspridda här och där. De kommer att trivas av sig själv i flera år.

5. Spetakulär

Om du älskar att synas och vill bli uppmärksammad av alla förbipasserande är den spektakulära trädgården det rätta svaret på dina behov. En utmärkt skött gräsmatta, rabatter fulla av vintergröna växter, buskar och blommande buskar, i ett överflöd av färger och former. En teatralisk framsida är garanterad.

Advertisement

6. Blommande

Om blommor är din sanna passion och du älskar att omge dig med deras starka färger och berusande dofter, är det perfekta att skapa blomrabatter på alla tillgängliga utrymmen. Dra också nytta av verandan vid ytterdörren för hängande planteringskärl. Du kommer att älska dem.

7. Vacker och tillgänglig

Tycker du om idén om en spektakulär framsida, men har du inte tid eller pengar för en? Lösningen är att skapa en rikt sammansatt rabatt med växter som inte behöver mycket underhåll. Det finns många mycket motståndskraftiga arter, som kan ge ifrån sig sitt bästa även under svåra förhållanden. De kommer att ge dig en trädgård värd en Oscar till minimal ansträngning.

Advertisement

8. Färgglada arkitekturer

Du älskar inte trädgårdsarbete, men du vill ändå ha en välskött, elegant och effektfull trädgård. Du kan enkelt skapa en med hjälp av färgade stenar utspridda kring några buskar eller små buskar som endast kräver lite underhåll. Ett besök av en trädgårdsmästare blir nödvändigt då och då, lite som att du ibland måste gå till frisören, men det blir verkligen en effektiv trädgård utan ansträngning.

9. Ogräsbekämpning

Älskar du växter och tillåter dig några timmars trädgårdsarbete, men hatar den otacksamma uppgiften att dra bort ogräs? Har du någonsin funderat på att mulcha dina rabatter? Det dödar naturligt ogräs, gör så att rabatten inte torkar ut på sommaren, och gör så att den ser underbar ut även mitt i vintern.

Advertisement

10. Konstnärlig

Om du vill att din framsida också ska uttrycka din konstnärliga sida, underhåll dig själv genom att kombinera föremål, stenar, växter och blommor i samma rabatt. Skapa mönster och motiv, rekonstruera olika landskap. Ge din kreativitet fritt spelrum.

Vilken typ av framsida har du?

Advertisement