Svampar att odla hemma: ta reda på hur du gör och njut av skörden efter några veckor

av Hilda Maria Morgan

02 Oktober 2022

Svampar att odla hemma: ta reda på hur du gör och njut av skörden efter några veckor
Advertisement

Svamp är ett näringsrikt och omtyckt livsmedel. Det speciella med att få dem är för många promenaderna i bergen för att hitta dem och det handlar om en riktig passion. Andra föredrar att köpa dem, färska, torkade eller frysta. Oavsett om de är vilda eller odlade, finns verkligen alla typer av dem på marknaden.

Få människor vet dock att det till och med är möjligt att odla dem hemma, som man brukar göra med alla andra grönsaker. Du behöver bara utrusta dig själv med det nödvändiga och följa specifika procedurer, vanligtvis enkla, för att njuta av en bra skörd efter bara några veckor.

Advertisement
Reddit

Reddit

Om du är nyfiken på att odla svamp hemma är det bara att ta reda på vilka typer av sporer som finns på marknaden att så. Efter att ha bestämt vilken typ av svamp som är rätt för dig måste du ta reda på vilken typ av substrat som är lämplig för den givna svampen. På tal om substrat, brukar vi hänvisa till halm, jord, sågspån och alla andra typer av material som ersätter jorden, i hemodling. Varje svamp kräver en särskild typ av substrat.

Både mycelet (sporer och frön) och substratet är lättillgängligt i trädgårdsvaruhus och gör-det-själv-butiker.

I allmänhet, även om tekniker och material varierar, följer operationen ganska liknande riktlinjer. Det går ut på att man skaffar en lämplig behållare, som har öppningar för att låta svamparna växa, där man kan varva lager av jord, halm eller annat med lager av sporer. När detta är gjort behöver vi vattna, med jämna mellanrum, i några veckor och sedan vänta på att svampen ska gro för att sedan kunna skörda dem.

En försiktighetsåtgärd som måste vidtas, om till exempel halm eller sågspån används som substrat, är att sterilisera dessa för att eliminera mikroorganismer som kan störa svampens sunda tillväxt.

Advertisement
MushyMyce/Reddit

MushyMyce/Reddit

En specifik och enkel teknik för att odla vissa typer av svamp kräver användning av plastburkar och halm. Såklart, som vi redan har specificerat, är halm endast lämplig för vissa typer av sporer. Så när du har fastställt den svamp du ska odla som kräver användning av halm, kan du implementera proceduren som vi visar dig nedan. Det är allmänt praktiserat med musslingar och kan ge dig stora skördar och tillfredsställelse:

  • Ta en plasttank och skär av basen med en verktygskniv. Du kommer att sätta ihop den senare.
  • Borra hål i tankens kropp. Din skörd kommer att växa ut därifrån.
  • Separat, lägg lite halm i en gryta och täck den med vatten. Låt det koka upp och låt det "koka" i ungefär en halvtimme från att det har kokat upp.
  • Efter att ha tillagat halmen och låtit den svalna, börja att omväxlande lägga lager av halm och lager av mycel i tanken, var noga med att fördela allt på ett proportionellt sätt.
  • Placera om basen genom att stänga den med tejp och vattna dagligen.
  • Efter en vecka kommer du att se några förändringar och efter bara två veckor kommer du att kunna skörda dina första svampar.
  • De andra kommer att dyka upp i ytterligare tre eller fyra på varandra följande faser, inom några dagar efter varandra.
  • Inom en månad kommer alla sådda svampar att växa och kunna skördas.

Känner du inte redan för att springa iväg och odla?

Advertisement