Hängväxter: de 12 bästa arterna för odling i hängande krukor

av Hilda Maria Morgan

12 Mars 2023

Hängväxter: de 12 bästa arterna för odling i hängande krukor
Advertisement

Även om uteutrymmet i din lägenhet är begränsat, betyder det inte att du inte kan pryda ditt hem med blomkrukor eller gröna växter. Varje balkong, terrass, veranda eller litet hörn av innergården kan faktiskt dekoreras med hängande krukor och det finns många arter som ger ifrån sig sitt bästa med denna odlingsmetod, som fullt ut kan uttrycka sin skönhet.

Hängande växter behöver en lite annorlunda skötsel än de som odlas i jorden och passar kanske inte alltid den som inte har tid eller lust att ta hand om dem. Faktum är att de behöver vattnas oftare eftersom utrymmet för deras rötter är mindre. Samtidigt måste man dock komma ihåg att undvika vattenstagnation, därför är det viktigt att krukorna har dräneringshål. Regelbunden gödning är också nödvändig, liksom beskärning, vilken är nödvändig för en mindre oordnad tillväxt. Och så får vi inte glömma solljus och temperatur, samt eventuell kompatibilitet i fall med krukor som har flera olika växter inuti.

Men vilka är de bästa plantorna att odla i hängande krukor? Nedan berättar vi om 12 arter.

Advertisement

1. Fjäderborstgräs

1. Fjäderborstgräs

Cillas/Wikimedia Commons

Elegant växt med en tunn stjälk, med mjuka ax av blommor i en färg från brunt till bronsrosa, den är relativt lätt att odla. Det finns sorter av liten storlek som växer kompakt, som lämpar sig för odling i kruka så länge de är minst 40 cm djupa. Den behöver en mycket ljus och en varm plats och en mycket dränerande jord, gärna med lecakulor eller grus på botten av krukan för att förhindra vattenstagnation.

Advertisement

2. Litet tjockblad

2. Litet tjockblad

Forest & Kim Starr/Wikimedia Commons

En vintergrön växt med underbara vita blommor på sommaren, den är den perfekta växten för en hängande kruka på en veranda eller altan. Den föredrar halvskugga, i fullt solljus skulle den kunna lida eller blomma lite. Den behöver regelbunden vattning och gödsling för att hållas frodig.

3. Tiger ormbuske

3. Tiger ormbuske

BotBln/Wikimedia Commons

Tiger ormbunken är en sort av spjutbräken med karakteristiska strimmiga blad, vilket gör den mer speciell och fängslande än den kändare sorten. Denna växt föredrar mörkare platser med hög luftfuktighet och därför anpassar den sig också mycket väl till inomhusodling. Den tål inte vattenstagnation, därför är det bäst att vattna den genom att spraya vatten direkt på bladen, vilket gör att den bibehåller rätt grad av luftfuktighet.

4. Curio rowleyanus

4. Curio rowleyanus

Erbse am Band/Wikimedia Commons

Växt med karakteristiska runda blad som liknar ärtor, på italienska i dagligt tal kallas den rosenkransväxten tack vare utseendet på dess stjälkar, som påminner just om rosenkransen. Den lämpar sig mycket väl för odling i hängande krukor och kan styras mot ett mer hängande och glesare utseende eller fylligare och kortare. Den älskar starkt solljus och tål inte kyla, därför finner den sin idealiska position inomhus nära ett soligt fönster. Det bör vattnas när löven får ett skrynkligt utseende. Var noga med att hålla den borta från barn och husdjur, för om den förtärs kan den skapa irritation.

5. Osteospermum

5. Osteospermum

David Stang/Wikimedia Commons

Kraftig och buskig växt som kan lysa upp din balkong eller trädgård med sin färgglada blomning; den är mycket motståndskraftig mot värme men måste skyddas från kylan så att den kan hålla under åren utan att tappa blomningen, som minskar från och med andra året. Den placeras bäst i fullt solljus eller i halvskugga, om den odlas i skugga blommar den inte alls. Den bör vattnas regelbundet och rikligt under blomningen, med måtta under den vegetativa vilan, under vilken det är lämpligt att gödsla ungefär var 15:e dag. Den lämpar sig också bra för att kombineras med andra arter, eftersom en för stor kruka skulle orsaka en ökning av blad på bekostnad av blommorna.

Advertisement

6. Sedum morganianum eller Apsvans

6. Sedum morganianum eller Apsvans

David Stang/Wikimedia Commons

Den har fått sitt namn tack vare bladen som är grupperade i hängande flätor, varför den lämpar sig mycket väl för hängande odling. Denna växt är en vintergrön suckulent som är mycket lämplig att odla inomhus, där det enda den behöver är mycket ljus. Utomhus kan den överleva även bara med regnvatten, förutsatt att vintertemperaturen inte är alltför kall; om den odlas inomhus bör den vattnas 1-2 gånger i veckan på sommaren och en gång var 15-20:e dag på vintern.

7. Petunia atkinsiana

7. Petunia atkinsiana

Kurt Stuber/Wikimedia Commons

Vackert blommande växt som finns i ett mycket brett utbud av färger, den är perfekt att odla i hängande krukor för att ge färg och vitalitet till dina utomhusområden. Jorden måste vara lätt och dränerande, den idealiska positionen är i ett soligt läge, för att säkerställa full blomning.

Advertisement

8. Lobelia

8. Lobelia

André Karwath aka Aka

Utmärkt växt för rabatten eller som kantplanta vilken också lämpar sig för hängande odling, den kännetecknas av en delikat blomning i nyanser av blått och lila. Den behöver placeras i fullt solljus eller halvskugga, men tenderar att vissna när den får för mycket värme. Ta bort de vissna blommorna för att hålla den frodig och, om växten får ett tunt utseende, skär av stjälkarna upp till en tredjedel för en bättre tillväxt.

9. Balsaminsläktet

9. Balsaminsläktet

Sabina Bajracharya/Wikimedia Commons

Denna växt gynnas av hängande odling, eftersom den i marken lätt får peronospora, en aggressiv och mycket skadlig svamp. Perfekt som dekoration tack vare sina vackra och rikligt färgade blommor, den behöver en halvskuggig plats och regelbunden vattning; jorden ska alltid vara fuktig men inte blöt.

Advertisement

10. Tremastarblomssläktet eller Båtblommor

10. Tremastarblomssläktet eller Båtblommor

Mokkie/Wikimedia Commons

Perfekt trädgårds- eller lägenhetsväxt beroende på sorten, dess liggande stjälkar är perfekt lämpade för hängande odling. Båtblomman är också en växt som på grund av sina mycket behov lämpar sig för odling även för den som inte är bekant med trädgårdsarbete. Den älskar ljus men klarar sig bra även i skuggade eller mörka områden och även om den vanligtvis växer på fuktiga platser klarar den också ett mycket torrt klimat, varför den är lämplig för dem som glömmer att vattna sina växter. På sommaren är det bäst att gödsla den varannan vecka.

11. Echeveriasläktet

11. Echeveriasläktet

Krzysztof Ziarnek, Kenraiz/Wikimedia Commons

Suckulent med silverblad, växer i kolonier och bildar små färgade klockformade blommor. Enkel att odla, gärna i kruka eftersom den inte tål temperaturer under 7 grader, den föredrar full exponering av solen och behöver bara regelbunden bevattningsommaren.

Advertisement

12. Verbena speciosa

12. Verbena speciosa

Zirguezi/Wikimedia Commons

Vi avslutar med en växt med en underbart färgad och buskig blomställning, som kommer göra din hängande kruka till en perfekt färgglad kudde. Växt med låga krav, den kräver bara en väldränerad jord och ett soligt läge, vilket säkerställer perfekt blomning. Bevattningen måste vara regelbunden men vattna endast när jorden är torr.

Har du redan valt ut växterna till din balkong?

Advertisement