Odla en valnötsväxt i kylskåpet från frö: den här handledningen lär dig det steg för steg

av Hilda Maria Morgan

09 Oktober 2022

Odla en valnötsväxt i kylskåpet från frö: den här handledningen lär dig det steg för steg
Advertisement

Kommer du ihåg när vi kom hem från skolan som barn med en planta baljväxt odlad i bomull? Känslan av att observera de där små fröna som sakta ger liv åt en allt större och mer robust grodd är något unikt som följer oss även i vuxen ålder. Vi tänker aldrig på det medan vi äter dem, men precis som baljväxter finns det många frukter från vars frön vi kan få nya plantor, även om det i genomsnitt tar från 7 till 10 år för dem att bära frukt. Om du har bråttom att äta produkterna från dina grödor är rådet att rikta valet av växter mot sådana redan håller på att knoppas. Om du å andra sidan vill glädjas åt att nytt liv växer fram med början från ett frö, kanske med hjälp av dina barn, kom ihåg att nötter också kan vara ett utmärkt val.

Visste du att en valnötsplanta kan fås från fröet som förvaras i kylskåpet? Ja, du läste rätt, i kylen! Låt oss ta reda på hur man gör tillsammans.

Advertisement
@brad/TikTok

@brad/TikTok

Att odla en ny växt från valnötter är en mycket enkel process som kräver endast några få steg, om än en ganska lång process. För att göra detta, låt oss först hitta några obehandlade, orostade och obehandlade hela valnötter. Det är viktigt att kärnorna är naturliga, annars riskerar vi att inte lyckas odla några groddar. Välja 10-15; endast 50 % kommer att kunna gro och av dessa kommer endast en liten del att kunna bli en växt.

Förbered valnötterna genom att bara öppna dem i toppen; du kan ta hjälp av en tång.

Advertisement
@brad/TikTok

@brad/TikTok

När du har öppnat alla nötter, blötlägg dem i vatten i ca 48-72 timmar för att återfukta dem. Efter denna tid kan du tömma dem och gå vidare till nästa steg. Du kan gå tillväga på två sätt: det första är att placera valnötterna i en plastpåse med fuktig sand.

@brad/TikTok

@brad/TikTok

Den andra metoden, som förklaras av @brian i hans videohandledning på TikTok, går ut på att slå in nötterna i hushållspapper och placera dem i en lufttät plastlåda efter att ha fuktat dem. I båda fallen kommer behållarna att stå i kylen i cirka 12-15 veckor, varefter valnötterna kommer att ha börjat gro.

Det går att utföra detta på hösten i marken och vänta på grodden i slutet av vintern börjar växa, men på då måste man se upp för ekorrar och andra smådjur som kan gräva fram dem för mat.

@brian/TikTok

@brian/TikTok

Ta ut behållaren från kylen och ställ den i starkt ljus. På våren, när plantorna har nått 15 cm, kan du plantera om dem i en större kruka eller direkt i marken. Du behöver bara vänta cirka 7 år för att få den första skörden!

Och du, har du någonsin odlat fram växter från fruktfrön? Vilka?

Advertisement