10 idéer, den ena bättre än den andra, för att förvandla kottar till fantastiskt pynt

av Hilda Maria Morgan

02 Oktober 2022

10 idéer, den ena bättre än den andra, för att förvandla kottar till fantastiskt pynt
Advertisement

Alla som har tallar, granar och andra träd som ger kottar, som vi brukar kalla dem, vet att de alltid innebär mycket arbete rent städmässigt, men att de också är en skatt. Faktum är att de visar sig vara en supermångsidig råvara – dessutom utan kostnad! – för att skapa massor av fantasifulla, färgstarka och roliga projekt, som man kan pynta huset och till och med trädgården med.

De kan målas, delas ner i delar (de där trä-"kronbladen" de är gjorda av), kombineras med andra kreativa material för att få dem att se ut som färgglada blommor, bedårande små djur med mera. Det krävs bara rätt idé och sedan är det bara att gå ut för att samla kottar i trädgården eller i parken och spendera några timmar i kreativitetens namn.

Se till att förbereda dem väl, tvätta dem noggrant och låt sedan fantasin flöda. Här är några idéer att hämta inspiration från.

Advertisement

En blommig krans, en av den sort som inte riskerar att vissna och förstöras: med kottar kommer du att ha färgglada blommor praktiskt taget för alltid.

Advertisement

Och detsamma gäller de tillfällen då blommorna gjorda med kottar används för att dekorera en tavla att hänga hemma, eller kanske till och med som present.

Du kan skapa tavlor antingen genom att rama in dem med samma ramar som du skulle använda för målningar och illustrationer, eller genom att direkt limma fast blommorna gjorda av kottar på en träpanel av något slag.

Du kan också rita bakgrundsformer under sammansättningen av upphöjda kottar, för att framhäva färgerna och formerna.

Hade du någonsin trott att en uppochnedvänd kotte målad gul – endast på spetsarna – skulle se ut som en ananas?

Advertisement

De som är lite smalare och längre kan istället påminna om den klaselika blomställning hos vissa växter, och även där kan du unna dig färger, och kanske sedan montera dem på gröna pinnar och sätta allt i en vas. Här är några blommor som du aldrig kommer att se ruttna i vattnet!

Och för att betona sammansättningen av blommor gjorda med kottar kan du i vasen också lägga till gröna blad, såväl låtsasblad som eukalyptusblad.

Advertisement

Om du med din kotte vill glädja fåglarna som stannar i trädgården, eller de som flyger förbi staden, kan du täcka den med frön som de tycker är goda!

Eller så kan du använda kotten för att modellera någon slags fågel, och med den dekorera som du vill, även vid jul.

Advertisement

Ännu ett oemotståndligt djur att göra med en kotte: en igelkott!

Hur skulle du vilja använda kottar för kreativt hantverk?

Advertisement