Jord kvar i krukorna? Du kan återanvända den för att inte köpa ny igen

av Hilda Maria Morgan

01 Oktober 2022

Jord kvar i krukorna? Du kan återanvända den för att inte köpa ny igen
Advertisement

Om du älskar trädgårdsarbete finns det garanterat minst ett hörn av ditt hus eller balkong där du kan ställa undan oanvända krukor, påsar med jord och allt annat du behöver men som inte bör stå kvar och ta upp plats. I de områden av huset som bara vi känner och använder, finns det ofta också krukor med växter som inte har klarat sig, såbäddar som har nåtts av fåglar och gnagare innan plantorna hann ta sig ordentligt, men också krukorna till alla dessa olika sorter, dekorativa växter eller odlingsplantor, som har nått slutet av sin livscykel.

Detta gör att vi har många behållare, mer eller mindre stora, fulla med jord. Vad kan man göra med den? I många fall kan jorden återanvändas, så du behöver inte leta efter och köpa mer nästa gång du behöver lite!

via gardeningknowhow

Advertisement
Creativo

Creativo

Om jorden har legat i en kruka under en längre tid kommer det att vara nödvändigt att sterilisera den för att förhindra att svampar eller sjukdomar sprids till de nya plantorna. Men om du är säker på att det fanns en växt som försvann just på grund av någon speciell sjukdom, är det bättre att vara försiktig och kasta jorden.

För att sterilisera jorden kan du:

  • Använda ånga: det finns de som använder tryckångare, häller i dem minst ett par liter vatten och lägger sedan en kruka med jord (max 10 cm tjock) ovanpå, där den nås av ångan. Processen varar 15-30 minuter från det att enheten går under tryck.

    Annars, för att använda en vanlig kastrull, häll i tre eller fyra fingrar vatten, placera sedan ett ånggaller som du kan placera krukan med jorden på, täckt med folie, och låt koka i 30 minuter.

    Låt det oavsett svalna helt innan du rör vid jorden.

  • Använda ugnen: var försiktig, höga temperaturer kan bränna jorden. Också i det här fallet, överstig inte 10 cm jordtjocklek i plåten, täck med aluminiumfolie, sätt en mat-termometer i mitten och laga vid 89-90 ° i högst 30 minuter eller lite längre. Överskrid aldrig dessa temperaturer, annars kan du skapa skadliga gifter.

    Låt jorden svalna innan du använder den.

  • Använda mikrovågsugnen: i det här fallet är det nödvändigt att använda behållare med lock (perforerat) lämplig för tillagning i mikrovågsugn. Det behövs 90 sekunders tillagning för varje kg jord. Låt den svalna innan du använder den.

  • Att utnyttja solen: det är det enklaste. Lägg jorden i robusta, tjocka soppåsar och glöm dem på den soligaste platsen i din trädgård eller balkong i veckor eller till och med månader. Det viktiga är att den inte blir blöt.

När eventuella sjukdomar har eliminerats kommer jorden att vara säker, men också fattig: dessa procedurer berövar den också på näringsämnen. Så innan du använder den, blanda den alltid med ämnen som berikar den, som kompost, daggmask-humus, etc.

Med lite noggrannhet kommer du att få en förnybar resurs som kommer att rädda dig från att skynda iväg för att köpa nya påsar med jord!

Advertisement