Rostfritt stål: få ytorna på dina apparater att glänsa med en enkel gör-det-själv-produkt

av Hilda Maria Morgan

21 Oktober 2022

Rostfritt stål: få ytorna på dina apparater att glänsa med en enkel gör-det-själv-produkt
Advertisement

Rostfritt stål är ett material som finns i de flesta hem: robust, hållbart, lätt att rengöra och desinficera, det väljs också för dess tekniska egenskaper i konstruktionen av många hushållsapparater. Ur estetisk synvinkel kan det alltså passa väldigt bra i sammanhang i modern design, men krockar aldrig till ett mer klassiskt eller rustikt möblemang. Således händer det att kylskåp, ugnar, mikrovågsugnar och många andra oumbärliga apparater i köket och hemma är gjorda av rostfritt stål.

Och även om denna metall inte oxiderar betyder det inte att den inte blir smutsig, tvärtom. De märken som blivit kvar efter en tidigare rengöring och fingeravtrycken eller beläggningen av fet smuts som ofta täcker köksmöblerna är alla faktorer som sätter sin prägel även på rostfritt stål. Så om du letar efter en gör-det-själv-produkt för att rengöra det och få det att glänsa som om det vore nytt, läs vidare.

via @vekalife24/TikTok

Advertisement
@vekalife24/TikTok

@vekalife24/TikTok

Att föreslå sin version av en gör-det-själv-produkt, som är billig och lätt att replikera, är TikTokern @vekalife24.

I sin video, som du kan se här, visar kvinnan hur hon förbereder och använder detta tvättmedel för rostfritt stål. För att göra detta behöver du:

  • 15 droppar babyolja (som Johnsons babyolja)
  • 120 ml vit vinäger (från vin, alkohol eller äpplen)
  • 120 ml vatten

Utrusta dig med en halvliters sprayflaska (men du kan även öka mängderna proportionellt och använda en större behållare), häll i ingredienserna, stäng och skaka ordentligt. Vid det här laget behöver du bara 2 mjuka mikrofiberdukar.

För varje användning, spraya produkten direkt på den första duken och för den sedan över ytan, gnugga med linjära och regelbundna rörelser. När du har behandlat klart hela ytan, ta den andra torra duken och torka av med den tills alla spår som lämnats av produkten som precis applicerats är borta, på så sätt slipper du spår av fett och du kommer se metallen glänsa igen.

TikToker nämner det inte, men du kan lika gärna överväga att lägga till ett dussintal (eller så) droppar fräsch doftande eterisk olja som pepparmynta, tea tree, lavendel, eukalyptus eller citrus.

Har du redan använt en liknande produkt hemma hos dig?

Advertisement