Återanvändbara våtservetter: gör dem med DIY för att alltid ha dem redo att användas

av Hilda Maria Morgan

19 Oktober 2022

Återanvändbara våtservetter: gör dem med DIY för att alltid ha dem redo att användas
Advertisement

Närhelst du snabbt behöver rengöra dina arbetsbänkar i köket, matbord eller någon annan yta runt om i huset, för att bli av med tecken på nyproducerade fläckar, eller ta bort något som just spillts, använder många av oss hushållspapper, eller de trasor som vi brukar ha nära diskbänken, som behöver fuktas och sköljas varje gång.

Det kan naturligtvis inte sägas att det är ansträngande, men det skulle förmodligen ta kortare tid om vi redan hade förberett, på ställena som är mest utsatta för "risk", en behållare med färdiga våtservetter. Vi syftar dock inte på de engångsartiklar som förvisso är bekväma men inte alls särskilt miljövänliga. För dessa små hushållssysslor kan du även använda gör-det-själv-versionen, att använda, maskintvätta och återanvända otaliga gånger.

via @vekalife24/TikTok

@vekalife24/TikTok

@vekalife24/TikTok

Med tanke på att spara och respektera miljön är en lösning som denna ännu bekvämare: den minskar på skräpet och du behöver inte spendera pengar varje gång på nya produkter. Servetterna kan tvättas tillsammans med kökshanddukar eller annat hushållslinne.

20 droppar eterisk olja efter behag (vi rekommenderar ofta tea tree, som har svampdödande och antibakteriella egenskaper)

  • 1 matsked flytande diskmedel
  • en halv liter hett vatten
  • 150 ml isopropylalkohol (90 %)
  • tygrester (gamla skjortor, gamla lakan, mörka eller slitna tyger, etc.)
  • en lufttät glasburk

Ha en skål eller kastrull redo för att blanda alla ingredienser: vatten, alkohol, tvättmedel och eterisk olja. Blanda väl med hjälp av en sked eller slev.

Förbered våtservetterna, lägg dem i burken, men se till att det finns lite ledigt utrymme. Häll sedan på det flytande preparatet, stäng locket och skaka mycket väl så att varje tygbit blötläggs av blandningen. Se hur du gör här.

De kommer att vara bekväma i köket men även i badrummet. TikTokern använder dem för att rengöra även barnstolen, spishällen och i princip alla ytor som blir smutsiga dagligen.

Eftersom det är en produkt som innehåller alkohol är den inte den lämpligaste till träytor, men fungerar utmärkt på marmor, granit, glas, stål och keramik.

Advertisement