Fjärilar i skafferiet? Skydda pasta, ris och mjöl med dessa användbara strategier

av Hilda Maria Morgan

16 September 2022

Fjärilar i skafferiet? Skydda pasta, ris och mjöl med dessa användbara strategier
Advertisement

Vem har aldrig råkat få de där hatiska fjärilarna i skafferiet? Det är dessa insekter, kända som matfjärilar, som bokstavligen angriper livsmedel som mjöl, bröd, pasta, ris, socker och baljväxter som inte är förseglade eller hermetiskt förseglade. Det händer framför allt under de varmaste perioderna och väldigt få räcker för att angripa all mat som finns, eftersom de är benägna att fortplanta sig mycket enkelt och snabbt.

Det är därför tillrådligt att regelbundet kontrollera, särskilt öppna livsmedel, och, om du upptäcker något misstänkt, omedelbart vidta de försiktighetsåtgärder som är användbara för att eliminera deras närvaro och förhindra ytterligare angrepp. Från inspektion till slutlig ordning är det tillrådligt att följa en rad precisa och organiserade steg för att få önskat resultat.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att nå målet och "vinna striden" är det alltså bra att följa en ordning.

  • Börja din kamp mot fjärilarna genom att göra en grundlig inspektion. Fortsätt genom att noggrant titta, en efter en, på lådorna, påsarna och öppna behållare med de livsmedel som vi har listat och som är dessa djurs favoriter. Om det finns små hål kan man hitta djuren direkt eller till och med bara spindelväv och små larver. Hur det än må vara, släng allt omedelbart, behåll och försegla endast det som ser ut att vara intakt och utan oönskade "gäster".

  • I slutet av inspektionsfasen, töm skafferiet och sätt igång med rengöringen. Ta bort det grövsta med en trasa och dammsug sedan för att se till att du verkligen får bort allt. Kom också ihåg att du måste tömma dammsugaren direkt efteråt för att förhindra att larverna förökar sig även där.

  • Nästa steg i rengöringen innebär desinfektion. Du kan använda väteperoxid, desinfektionsmedel som ammoniak, eller späd mycket lite blekmedel i mycket varmt vatten. Torka av allt med en trasa indränkt i det ämne du har valt. Skölj sedan med en annan våt trasa och torka till sist med en tredje torr trasa.

    Använd hur som helst avvisande sprayer och självhäftande fällor som är lätt tillgängliga på marknaden. De kommer att kunna fånga eventuella kvarvarande insekter.

  • Låt miljön torka och ventilera perfekt och lägg först efteråt tillbaka de välkonserverade matvarorna i lufttäta behållare, fortsätt då och då att kontrollera att det inte kommit några nya angrepp.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det finns också naturläkemedel som är användbara för att hålla kvar matfjärilar och deras reproduktion, men det är smart att använda dem mer för att förhindra angrepp och hålla miljön ren och fientlig mot husdjur. Det handlar om ättika, citron eller bikarbonat utspädd i vatten för att rengöra ytor och eteriska oljor och aromatiska örter som lagerblad och kryddnejlika, som används som "gröna" repellerande medel. Att lämna några av dessa element i de kritiska områdena, för att fungera som en "fågelskrämma" för fjärilarna kan vara användbart.

En sista försiktighetsåtgärd, som absolut inte är mindre viktig, är att noggrant desinficera alla burkar eller behållare från vilka du har tagit bort förorenad mat. Det räcker inte att tvätta dem normalt utan de måste behandlas med desinfektionsmedel och eventuellt steriliseras i kokande vatten om man vill återanvända dem. Annars kommer eventuella kvarvarande larver att kontaminera allt igen.

Om du har oturen att behöva lösa detta problem är det bara att beväpna dig med tålamod och sätta igång.

Advertisement