Vackra, goda och fina: 8 krukväxter som är lätta att odla och vänner till vårt välbefinnande

av Hilda Maria Morgan

18 September 2022

Vackra, goda och fina: 8 krukväxter som är lätta att odla och vänner till vårt välbefinnande
Advertisement

Lite grönska i våra hem är alltid rätt lösning för att inreda med liten ansträngning, det hjälper oss att förbättra vårt humör men också att sova bättre och om vi väljer rätt art tar de bort skadliga komponenter från luften som också kan samlas i hemmet. Du går att odla många arter i lägenhet, varav vissa är mycket lättskötta, behöver lite vatten eller anpassar sig bra även till dålig exponering av ljus.

Om du också funderar på trädgårdsskötsel i lägenhet, kanske du håller på att söka vägledning för att välja rätt växter. Vi har valt ut åtta som är lättodlade, vackra och dessutom nyttiga för vår hälsa!

Advertisement

1. Fönsterfikus (Ficus elastica)

1. Fönsterfikus (Ficus elastica)

Pexels

Denna växt, som i sin livsmiljö är ett träd på 30 meter, anpassar sig mycket bra till livet i lägenhet när det hårda klimatet inte tillåter den att växa; det är ganska lätt att odla den, då den inte är särskilt krävande. Den idealiska temperaturen är mellan 16 och 24 grader, den älskar ljuset, men tål inte direkt solljus. På sommaren kan den placeras på balkongen, var noga med att göra det gradvis. Eliminera formaldehyd och håll luftfuktigheten konstant.

Advertisement

2. Porslinsblomma (Hoya carnosa)

2. Porslinsblomma (Hoya carnosa)

Hunda/Wikimedia Commons

Flerårig klätterväxt med ljusgröna blad, den har fått sitt namn på grund av de karakteristiska vita blomställningarna. Vacker, färgglad och lite mindre lättskött, den behöver direkt exponering av solen och temperaturer mellan 19 och 24 grader, den bör ofta vattnas på sommaren, men var uppmärksam på vattenstagnation.

3. Aloe vera

3. Aloe vera

Lionsleeps23/Wikimedia Commons

En idealisk växt för våra hem: den fräschar upp och renar luften, absorberar alla giftiga ämnen, producerar syre av utmärkt kvalitet. Anpassningsbar och motståndskraftig, den kräver ingen speciell vård. Det kommer att räcka med att lämna den exponerad för ljus och vara uppmärksam på kalla temperaturer, ge den lite vatten, särskilt på vintern.

4. Skvallerreva och Zebrablad (Tradescantia fluminescens e T. zebrina)

4. Skvallerreva och Zebrablad (Tradescantia fluminescens e T. zebrina)

Ping an Chang/Wikimedia Commons

Ett gräs som är resistent mot praktiskt taget allt: torka, värme, fukt och ljus. Bladen kan anta många nyanser av grönt, vissa är till och med tvåfärgade eller violetta, varför de är mycket lämpliga för inredning. Den utvecklas bra mellan 10 och 22 grader och på grund av sin enkla odling är den en lämplig växt för att närma barn och de som inte har en gröna fingrar närmare trädgårdsarbete. Vattna den rikligt två gånger i veckan på sommaren, en gång på vintern.

5. Spjutbräken (Nephrolentis)

5. Spjutbräken (Nephrolentis)

Pixabay

Lättskött om du håller en bra luftfuktighet, vattnar ofta och inte utsätter den för direkt solljus, den växer väldigt snabbt. Den idealiska temperaturen är mellan 15 och 20 grader. En kuriosa: det är en antik växt som alltid har förknippats med myter och legender, ormbunken på blommornas språk symboliserar mystik och det okända.

Advertisement

6. Arekapalm (Chrysalidocarpus lutescens)

6. Arekapalm (Chrysalidocarpus lutescens)

Pexels

Mycket vanlig och billig liten palm, den är bland de mest använda i lägenheter för sina renande egenskaper, eftersom den tar bort xylen och formaldehyd. Var försiktig om du har husdjur, särskilt katter: för de är det mycket giftiga. Den kräver lite skötsel, 1-2 vattningar i veckan bara på sommaren.

7. Krysantemum (Chrysantemum)

7. Krysantemum (Chrysantemum)

David J. Stang/Wikimedia Commons

Den renande växten par excellence, den eliminerar nästan alla miljögifter och renar luften. Den behöver en jord som nästan alltid är fuktig, men aldrig impregnerad med vatten, och får inte utsättas för direkt solljus. Förutom att vara användbar är den här växten också en lyckoamulett: dess namn betyder "gyllene blomma" och i alla kulturer är den förknippad med perfektion, evighet och lycka.

Advertisement

8. Dieffenbachia

8. Dieffenbachia

Tomáš Kebert & umimeto.org/Wikimedia Commons

Bland de mest kända resistenta växterna har denna vackra brokiga blad och är mycket anpassningsbar för inomhusodling. Den älskar ljus men inte den direkt solljus, den idealiska temperaturen är den vi har i våra hem; den ska bara vattnas när jorden är torr.

Och du, vilka växter odlar du i din lägenhet, eller vilka skulle du vilja ha?

Advertisement