Inte bara mat: 10 oväntade hushållsartiklar som har ett utgångsdatum

av Hilda Maria Morgan

13 September 2022

Inte bara mat: 10 oväntade hushållsartiklar som har ett utgångsdatum
Advertisement

När det gäller mat är många av oss väldigt noggranna och punktliga: om du överskrider utgångsdatumet som anges på förpackningen med bara en dag hamnar produkten direkt i soporna. Faktum är att vi vet hur viktigt det är för vår hälsa att respektera de grundläggande reglerna så att maten vi äter är förvaras i de bästa förhållandena.

Men visste du att vissa hushållsartiklar som inte är livsmedel också har ett utgångsdatum? Jovisst: rengöringsprodukter för städ och tvätt, men även elektriska produkter och föremål för barn. Ibland använder vi dem i månader eller år, omedvetna om behovet av att ersätta dem. Låt oss tillsammans ta reda på 10 sådana artiklar.

Advertisement

1. Tandborste

Tandborstar är föremål som kräver maximal hygien. Faktum är att det är lätt att smuts samlas inuti dess borst, trots frekvent sköljning vid varje borstning av tänderna. Av denna anledning är det lämpligt att byta ut dem ofta, tandläkare ger rådet att göra det varje månad och i alla fall efter varje gång då du har varit sjuk.

Bytet ska i alla fall ske senast när borsten är slitna.

Advertisement

2. Hårborste

Hårborstar bör befrias från hår varje gång de används och rengöras ofta. Man rekommenderar rengöring av dem en gång i veckan, mer eller mindre. Men ibland behöver också de bytas ut, inte nödvändigtvis när de går sönder. Det rekommenderas att byta hårborste varje år, om borsten är naturliga ännu oftare

3. Napp

Oavsett om de är av latex eller silikon bör nappar bytas ut ungefär varannan månad. Ett byte av latexnapparna rekommenderas dock så fort du ser att de två ändarna börjar klibba ihop. Istället bör silikonnappar bytas ut när du börjar se bitmärken eller sprickor.

4. BH

BH:n bör bytas ut när den börjar bli obekväm: om den tappar elasticitet eller inte stöder ordentligt, men också om den har deformerats på grund av tvätt. Byte är vanligtvis nödvändigt efter två år, men mycket beror också på kvaliteten på materialet den är gjord av.

5. Kudde

Kudden vi ligger på under natten är väldigt viktig både för att säkerställa vårt välmående och för att vi ska kunna sova bättre. För att förhindra att den blir bördig mark för kvalster, men även om den blir obekväm för att den har deformerats, bör den bytas ut regelbundet. Rådet är att byta ut den vartannat eller vart tredje år, men kom ihåg att tvätta den regelbundet.

Advertisement

6. Desinfektionsmedel

Desinfektionsmedel har ett utgångsdatum: efter tre månader efter att de öppnats förlorar de sin effektivitet, därför rekommenderas inte användningen efter det. Då är det bättre att slänga dem och ersätta dem med nya produkter.

7. Insekticid-spray

Yttrandet för desinfektionsmedel är också giltigt för insektsmedel: även dessa produkter förlorar sin effektivitet med tiden. Till skillnad från desinfektionsmedel håller dock insektssprayer längre och kan användas i cirka två år.

Advertisement

8. Disksvamp

Disksvampen är på grund av sin höga luftfuktighet den smutsigaste platsen i köket. För att hålla den fri från bakterier bör den bytas ut varannan vecka eller så kan den kokas för att se till att den håller sig fräsch längre.

9. Grenuttag

Flera butiker anger faktiskt inget utgångsdatum; det är dock alltid bra att kontrollera dem och se om de behöver bytas ut minst vartannat år, speciellt när de används mycket. Faktum är att om de visar tecken på slitage kan de lätt kortsluta.

Advertisement

10. Brandsläckare

Brandsläckare måste med nödvändighet ses över och fyllas på vartannat år och behöver bytas ut efter 20-25 år. Kontrollera dock alltid dess skick: om den är skadad måste den bytas ut omedelbart.

Kände du till att dessa föremål hade ett utgångsdatum? Vi slår vad om att du kommer att springa för att kolla upp dem direkt!

Advertisement