Hela huset rent och snyggt på några timmar: användbara steg att komma ihåg

av Hilda Maria Morgan

05 September 2022

Hela huset rent och snyggt på några timmar: användbara steg att komma ihåg
Advertisement

Även om man kan vara besatt om att ett hus som alltid är i perfekt skick, så är detta att kunna städa och göra iordning det på ett tillfredsställande sätt på kortare tid än vanligt är en möjlighet som tilltalar nästan alla. Faktum är att om nyckeln till att slippa ägna timmar och timmar åt att tvätta, damma och städa är att inte skjuta upp de olika sysslorna för länge och faktiskt ännu bättre att göra något varje dag, kommer ändå tillslut dagen när du måste kavla upp ärmarna och systematiskt ta hand om hela huset.

Och varför inte göra det på några få timmar istället för att förlora en hel dag och sedan kollapsa av trötthet? Ingen vill lägga sin lediga dag på det. Om du ännu inte har utvecklat den mest effektiva rutinen för dig kommer här några användbara tips som hjälper dig att hitta din rytm.

Advertisement
m00nblinks/Reddit

m00nblinks/Reddit

  • En syssla i taget: istället för ett rum i taget kan det vara mer användbart att dela upp tiden efter sysslorna. Damma av hela huset, tvätta alla glas och speglar, sopa eller dammsuga, samla smutsiga kläder i varje rum och så vidare.
  • Skriv en lista: i basen av varje form av organisation (oavsett om det handlar om att städa huset eller att arbeta och studera) finns alltid en välplanerad och skriven handlingsplan. Oavsett om din föredragna metod att skriva ner idéer är med penna och papper eller med en elektronisk enhet, förändras ingenting. Det hjälper dig att hålla fokus och klokt gå vidare. Och att bocka från listorna är alltid tillfredställande.
Advertisement
Doodles07/Reddit

Doodles07/Reddit

Damma och rengör möblerna

Ha tomma korgar eller lådor att ta med till de olika rummen, lägg i allt som upptar hyllorna för att dammas av (och om du redan har identifierat någon tvätt, gör en korg som du kan sortera senare), och damma av varje fri yta: det tar mycket lite tid om du först har frigjort alla ytor, och du kommer också att se fingeravtryck eller ansamlingar av mer envis smuts, som behöver behandlas specifikt. Och sätt sedan tillbaka alla saker på sin plats efter att du dammat dem också.

I vardagsrummet eller sovrummet tas smutsiga lakan och kuddar också bort, som, så fort du är färdig med att damma, samlas in och läggs i tvätten.

Såklart dammas det alltid uppifrån och ner, så att smutsen faller till marken.

Doodles07/Reddit

Doodles07/Reddit

Glas och speglar

Du har säkert din favoritprodukt och metod, men kom ihåg att du kan ta hjälp av dammtrasor monterade på pinnar (även på moppar!) för att nå högre ytor utan ansträngning. Tvätta dem alla efter att ha dammat ordentligt.

Ytor

Särskilt i badrummet och köket är det särskilt viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt bänkskivor och sanitetsgods. I och med att vi rekommenderar att vi gör rent överst för att successivt röra oss neråt bör de därför rengöras innan man tar hand om golvet.

Glöm dock inte också väggskåp och insidan av möbler och apparater.

Golv

Här finns det olika sätt: det finns de som föredrar att dammsuga först och sedan tvätta, och de som gör tvärtom. En noggrann rengöring är den där det grövsta tas bort med en kvast eller dammsugare, sedan tvättas, låt torka och återigen dammsug snabbt. Men det tar såklart längre tid.

Vilken är din mest effektiva städrutin?

Advertisement