Behöver du ta bort rost från järnytor? Prova dessa 4 idiotsäkra knep

av Hilda Maria Morgan

03 Oktober 2022

Behöver du ta bort rost från järnytor? Prova dessa 4 idiotsäkra knep
Advertisement

Möbelelementen som exponeras utomhus genomgår oundvikligen alla typer av klimat: sol, regn, vind, snö, hagel, oavsett klimatförhållanden kan våra föremål inte skyddas. Och om solen tenderar att bleka tygerna och torka färgerna kan dåligt väder istället orsaka rostproblemdelarna av järn i våra utemöbler.

Att förlita sig på någon som professionellt utför reparationer kan ofta vara mycket dyrt ur ekonomisk synvinkel. Om du agerar omedelbart är det dessutom mycket enkelt att få tillbaka våra möbler till ett perfekt skick. Allt som krävs är lite ansträngning, vilja och hjälp av dessa 4 idiotsäkra trick. Och dina järntillbehör kommer att bli så gott som nya!

Advertisement

1. Aluminiumfolie

Denna metod är lika enkel som den är effektiv: skär remsor av aluminiumfolie och gör bollar på ca 3 cm. Blötlägg dem i vatten i 1 minut och använd dem sedan för att skrubba den rostiga delen. Du kommer att se hur du kommer att lyckas ta bort fläckarna! Torka sedan med en trasa och ditt föremål blir så gott som nytt!

Advertisement

2. Citron

Denna metod används också flitigt med knivar, tack vare citronens surhet som är perfekt för att ta bort rostfläckar utan giftiga ämnen; för att rengöra små föremål (som knivar) kan du direkt använda en halverad citron. För större ytor gör så här: häll saften av en citron i en behållare och tillsätt en halv matsked salt. Blanda väl och applicera sedan blandningen på ytan som ska behandlas och låt den verka i 1 eller 2 timmar, beroende på nivån av rostbeläggning. Ta bort rosten med en tandborste eller en grov svamp. Det var allt!

3. Coka Cola

Denna metod är också väldigt bra för att rengöra små föremål, doppa dem bara i lite Coka Cola. För större ytor, applicera cola på ytan som ska behandlas med en borste, låt den verka i 2 till 5 minuter, ta sedan bort rosten med vått sandpapper. Torka och ditt föremål är redo att användas igen.

4. Bikarbonat

Det sista knepet vi presenterar för dig idag involverar användningen av bikarbonat. Också mycket användbart för köksredskap på grund av dess ofarlighet är bikarbonaten ett av de mest mångsidiga elementen i hemmet. Gör så här för att ta bort rosten: häll 3 eller 4 teskedar bikarbonat i en behållare, tillsätt 1/4 vatten och applicera pastan som erhållits på ytan som ska behandlas med en borste. Låt verka i 5 minuter, skrubba sedan med en tandborste och rengör.

Dina järnföremål är äntligen säkra från rost! Vilken metod kommer du att prova nästa gång?

Advertisement