10 mycket giltiga strategier för att göra en vanlig lägenhet mer sofistikerad

av Hilda Maria Morgan

04 September 2022

10 mycket giltiga strategier för att göra en vanlig lägenhet mer sofistikerad
Advertisement

Vi känner ofta ett behov av att revolutionera vår hemmiljö, att förvandla den till något mer raffinerat, utstuderat och elegant. Man har inte alltid turen att ha ett hus med stora utrymmen tillgängliga eller med möbler och värdesaker som automatiskt ger prestige åt en lägenhet.

Ändå, tack vare några knep och ad hoc-strategier, är det möjligt att förvandla även de vanligaste lägenheterna till en extremt sofistikerad och smakfull miljö, som inte har något som saknas ett mer lyxigt sammanhang. Nedan följer några fantastiska tips.

Advertisement

Det som eftersöks i modern inredning är helt klart enkelhet och linjära och väsentliga former. Detta måste återspeglas i varje element och möbel i huset, med början i gardinerna. Det finns, på senare tid, en vändning av trenden. Om man tidigare föredrog barocka gardiner, fulla av krusiduller och dekorativa element, har vi idag gått över till enkla enfärgade gardiner och helst i lätta material och mycket ljusa färger, som släpper in ljus. I sig kan en väl vald gardin göra stor skillnad.

Advertisement

Ett litet rum, till exempel ett sovrum, blir väldigt oelegant om det är fullt av dåligt ordnade grejer. I det här fallet är det användbart att rensa väggarna från för många ramar, ta bort det som är överflödigt, placera möblerna så att de upptar väggarna och inte täcker några fönster eller balkonger. Det kan vara till stor hjälp att ställa sängen mot en av väggarna istället för att ha den i mitten.

Även ett litet, anonymt gästbadrum kan bli chict och elegant med bara några få handgrepp. En färgad vägg som ger en effekt av djup, en hylla och en vacker tavla räcker till för att skapa en liten revolution.

Har du ett litet tomt utrymme och vill förvandla det till en förtjusande hörna som fungerar som kontor? Välj en ljus färg och lätta möbler som skapar en känsla av ljus och en fin matta i samma färg som kanske upptar hela golvytan av det valda hörnet. Med några små åtgärder kommer du att få ett eget utrymme att använda för arbete eller stunder av avkoppling.

Vardagsrummet är vanligtvis det område av huset att fokusera på för elegans och utsökthet vad gäller av detaljer. Regeln om enkelhet gäller även i detta fall. En enfärgad soffa med mönstrade kuddar eller vice versa rekommenderas alltid. Och det är önskvärt att inte ha för många kuddar.

Advertisement

För ett hem som strävar efter att vara elegant och av hög klass, har även tavlorna på väggarna sin betydelse. Undvik att skapa blandade väggar och föredra alltid endast foton eller illustrationer, var noga med att välja samma typ av ram och samma representationsstil för alla tavlor som du pryder en vägg med.

För att göra ett rum större och ljusare är speglar väldigt viktiga. Om du vet hur du ska välja och placera dem kan du använda dem för att skapa en illusion av utrymmenas bredd och djup. De är dessutom ett emblem för lyx och skönhet.

Advertisement

Ett utmärkt knep att ta till för att återställa elegansen till en lägenhet är att undvika att överbelasta vitrinskåp och liknande med mycket silver eller allt som en gång förvarats där. Genom att välja till exempel ett eller två föremål som placeras på varje hylla kommer du att kunna ge värde åt varje enskilt föremål, såväl som till möbeln och den omgivande miljön. Och detaljernas skönhet kommer att förstärkas.

Detsamma gäller för bokhyllor. Det är alltid bättre att inte överbelasta dem med för mycket saker, att placera allt på ett ordnat sätt och att alternera böcker och små föremål ger idén om en organiserad och rymligare helhet.

Advertisement

Slutligen ger stora mattor mycket tillfredsställelse, särskilt om de kombineras med minimala och enfärgade möbler.

Har du någonsin anammat någon av dessa inredningsstrategier för att göra ditt hem mer elegant?

Advertisement