Är parasollet trasigt? Försök reparera det för att kunna använda det igen

av Hilda Maria Morgan

05 September 2022

Är parasollet trasigt? Försök reparera det för att kunna använda det igen
Advertisement

Hur många gånger händer det inte att vi slängt ett parasoll bara för att det har ett hål i tyget eller något är trasigt? Det är synd att göra detta när du enkelt och snabbt kan reparera det, vilket gör både miljön och din plånbok en tjänst. Det finns knep och användbara tips som gör en eventuell reparation enklare och snabbare och som till och med kan komma till användning inte bara för att laga parasoll utan även när vi vill reparera helt vanliga paraplyer.

De omständigheter under vilka vi vanligtvis behöver reparera ett parasoll är i huvudsak att tyget gått sönder, att en eller flera lameller böjts och att en eller flera lameller brutits. En nypa tålamod och fingerfärdighet räcker och ditt parasoll kommer på kort tid att bli så gott som nytt, redo att användas vid nästa tillfälle.

Advertisement

Vid hål eller revor i tyget

Vid hål eller revor i tyget

Pixabay

  • Haka loss tyget från lamellerna och hitta punkterna som ska repareras som kan vara riktiga hål, mer eller mindre stora, eller vertikala skåror.
  • Om det är skåror räcker det att utrusta sig med nål och tråd och sy.
  • Om det är hål måste du istället sätta dit en lapp. Återanvänd en bit tyg från något annat paraply eller gamla engångspåsar, klipp ut den bit tyg du behöver, större än hålet som ska täckas. Om du vill göra ett mer precist jobb och passa på att revolutionera stilen på ditt paraply kan du fundera över att lägga till fler lappar här och där. De kommer att tyckas ha placerats där med avsikt för att dekorera och inte för att reparera.
Advertisement

Vid böjda lameller (eller stänger)

Vid böjda lameller (eller stänger)

Pixabay

Det är mycket lätt för lamellerna att böjas med vinden, vilket deformerar parasollet. I det här fallet är det första du ska göra att ta bort tyget genom att ta bort det från lamellerna.

  • När du har tagit bort parasollets skelett från tyget och öppnat det framför dig, börjar du räta ut lamellerna, en efter en, där det behövs. Gör det för hand, men om det är nödvändigt för parasollet är särskilt robust så kan du använda dig av en tång.
  • Stäng sedan parasollet och se till att det på det hela taget är uträtat.
  • Sätt tillbaka ändarna på lamellerna i de speciella tygfodral som finns på tyget. Ditt parasoll ska nu vara som det var innan.

Vid trasiga lameller

Vid trasiga lameller

rawpixel.com

Parasollets lameller kan, förutom att böjas, gå sönder. Även i denna omständighet är det första du behöver göra att ta bort tyget från lamellerna och identifiera de som behöver justeras. De möjliga sätten att göra detta är många men inte alla garanterar full stabilitet efter reparation. Det sätt vi anser verkar mest tillförlitlig är att använda bitar av metallrör, som lätt hittas i hobbyaffärer.

  1. Skaffa alltså ett metallrör med en diameter som är något större än lamellens och skär en bit som inte är för lång.
  2. Sätt lite lim på lamellens trasiga ändar och på vardera änden av lamellen sticker du på en metallrörsbit, se till att de nuddar varandra och håller ihop. De förblir fixerade av limmet och hålls på plats av rörbiten.
  3. Om du vill ha större säkerhet och stabilitet kan du lägga till, med en borr, en eller flera skruvar för att fästa röret på lamellerna.

Vad tror du? Skulle du kunna tänka dig att reparera ett trasigt parasoll genom att följa dessa tips eller skulle du slänga det?

Advertisement