Ode till hösten: 11 förtrollande idéer för att fira denna färgglada årstid i trädgården

av Hilda Maria Morgan

21 Oktober 2022

Ode till hösten: 11 förtrollande idéer för att fira denna färgglada årstid i trädgården
Advertisement

För vissa är det den här årstidens något dekadenta charm, för andra det faktum att det lockar oss att krypa ihop i soffan, under täcket och med en välsmakande varm dryck för att pigga upp oss, men utan att vara tvungna att stanna hemma. Det finns tusen anledningar att uppskatta hösten, speciellt om du har möjlighet att utnyttja ett litet utrymme utomhus där du kan beundra de fantastiska förvandlingar som naturen genomgår innan den stora kylan.

Det är inte bara löven som lyser upp landskapet med varma och livfulla färger, utan också alla de växter som är redo att dekorera med sina fascinerande former och nyanser den här tiden på året som alltför ofta bara förknippas med att träden blir bara. Ta en titt på idéerna nedan för att dekorera trädgården samtidigt som du firar höstens skönhet.

Advertisement

Färgerna som först dyker upp på hösten är de som sträcker sig från gult till det mörkaste röda. Bland solrosor, sena dahlior, krysantemum, astrar med mera hittar du alltid något för att återuppliva landskapet.

Advertisement

Zink- eller metallhinkarna och behållarna som rymmer säsongensblommor vid ingången till huset kommer att vara redo att fyllas med de som lyser upp hösten med varma färger.

Och det är ljuvligt att lägga till ljusslingor även mellan blomlådorna på trappan till ytterdörren, trots allt kommer natten alltid att infalla tidigare, och så här kan du njuta av miljön även i mörkret, när du kommer hem.

En kopparkruka att fylla med färgglada blommor: en riktig explosion av färg.

Men det finns också gott om växter vars blad, gröna och vinröda med mörka undertoner, vackert kan kombineras för att skapa extraordinära kompositioner.

Advertisement

Det finns några hortensior (inte alla!) som kan beskäras på sensommaren, och deras torkade blommor ser också underbara ut i trädgårdsarrangemang.

Om du älskar rustik inredning, då kommer trästegen i höststil att vara perfekt.

Advertisement

En pumpa behöver inte vara en symbol för Halloween, och det är verkligen en av årstidens viktigaste grönsaker: du kan använda dem för tusen olika typer av dekorationer!

En skottkärra, pumpor och massor av blommor: enkelt och oförglömligt.

Advertisement

Och även med nästan bara pumpor, gärna av olika färger och varianter, kan du skapa superscenografiska samansättningar, perfekta på en veranda eller vid ingången till huset.

Om du har en eldstad eller öppen eld för att värma dig utomhus, så kan även utesalongerna dekoreras med tyger och textilier som påminner hösten!

Släpp lös din fantasi!

Advertisement