10 växter som är perfekta för en beundransvärd stenträdgård

av Hilda Maria Morgan

04 Maj 2023

10 växter som är perfekta för en beundransvärd stenträdgård
Advertisement

Stenträdgårdar är ett vackert och användbart inslag i alla grönområden: de kräver mindre underhåll än en traditionell gräsmatta eller rabatt, särskilt när det gäller vattenförbrukning, och är därför effektivare och lättare att underhålla. De förtar dock inte landskapets skönhet, tvärtom: de kan bli en scen för kombinationer av växter som kan väcka känslor, med sina former och färger, nästan året runt.

Lämpliga växter kan vara marktäckare, gräs, suckulenter med mera. Det finns alla typer av dem, och de skulle också vara vackra på låga väggar, ibland även i sprickorna på en gammal vägg. Hitta de du gillar bäst!

Advertisement

Vinteriberis (Iberis sempervirens)

Vinteriberis (Iberis sempervirens)

Aquarius3845/Reddit

De står emot torka och måttligt kalla vintertemperaturer och tunnar så småningom ut luftdelen som dock inte försvinner. På våren är de bland de första blommorna som blommar och skapar verkligt vackra vita kuddar. De älskar solen och behöver inte vattnas för mycket.

Advertisement

Mossflox (Phlox subulata)

Mossflox (Phlox subulata)

SerpentsDance/Reddit

De älskar friska och ljusa platser, men de bör inte utsätts för direkt solljus under de varmaste timmarna och årstiderna. Används också ofta för gräsmattor och för att dekorera utrymmet mellan stenar som skapar trädgårdsgångar, de är också perfekta mellan stenblocken i en stenträdgård. Blommorna tenderar att vara rosa eller fuchsia och tillför en underbar färgklick!

Murreva (Cymbalaria muralis)

Murreva (Cymbalaria muralis)

Wikimedia commons

När du går längs gatorna är det lätt att lägga märke till dessa fläckar av gröna, köttiga blad med små blommor som nästan ser ut som miniorkidéer. Faktum är att murreva lyckas växa även i sprickor på väggar och murar, och istället lyckas den inte alltid ta sig i öppen mark. Perfekt för stenträdgårdar!

Slingerört (Persicaria capitata)

Slingerört (Persicaria capitata)

Creativo

En snabbt förökande marktäckare, med brokiga blad och härliga bollformade ljusrosa blommor, som dyker upp från våren till det första kyliga vädret. Den kan försvinna på vintern där klimatet är mycket kallt, men det är så lätt att så den så du kommer alltid att kunna få tillbaka den.

Rosenplister (Lamium maculatum)

Rosenplister (Lamium maculatum)

hazcan/Reddit

Behandlas ofta som ogräs, kanske på grund av dess likhet med brännässlor, men rosenplistern bränns inte alls, och producerar verkligen mycket vackra blommor på våren, samt har blad som blir lila i solen. Dessutom är pollinerande insekter förtjusta i den, vilket gör växten till en värdefull resurs i vårt ekosystem. Det finns också många sorter av lamium, med blad och blommor i olika färger, som ofta också lämpar sig för odling i stenpartier.

Advertisement

Delosperma

Delosperma

UnderstandingEmpty21/Reddit

Mycket dekorativ, denna saftiga marktäckande växt fyller snabbt det tillgängliga utrymmet, särskilt i stenpartier. Den älskar soliga lägen och tål korta perioder av frost, men inte för ofta.

Vintergröna (Vinca minor)

Vintergröna (Vinca minor)

peelshe/Reddit

Från tidig vår till hela sommaren producerar denna klätterväxt blålila blommor (det finns även vita eller rosa sorter) och är bland de fleråriga örtartade växterna som sprids lättast i miljön. Den kan också växa i skugga eller halvskugga, men kommer att producera fler blommor om den träffas av solen i fyra till fem timmar om dagen.

Advertisement

Backtimjan (Thymus serpyllum)

Backtimjan (Thymus serpyllum)

Katamaranga/Reddit

En tät matta av blad året runt, och tjockare på sommaren, backtimjan är också utmärkt som marktäckare istället för gräsmatta, inte bara i stenpartier. Den är kläs av små rosa eller rödaktiga blommor som gör den riktigt vacker på våren.

Guldakleja (Aquilegia chrysantha)

Guldakleja (Aquilegia chrysantha)

Stan Shebs/Wikimedia Commons

Det finns så många typer av aklejor, och nästan alla av dem skulle kunna göra sig bra i en stenträdgård. Guldakleja kan vara att föredra om du vill sätta in en gul fläck som sticker upp lite jämfört med de andra: blommorna som liknar stjärnor är faktiskt upprättstående med tunna stjälkar, och blir från 30 till 80 cm höga!

Advertisement

Festuca glauca

Festuca glauca

Tubbysweetbundle011/Reddit

Inte bara blommor: du kan välja bland tusentals gräs, och ett som ger en speciell känsla är Festuca glauca. Med sina jättetunna blad, som skapar runda, täta kuddar, i en härlig silverblå nyans, är den perfekt att blanda med stenar och andra blommor!

Vilka kombinationer av växter skulle du vilja ha?

Advertisement