Nybörjare i trädgårdsarbete? Det kan inte bli fel med dessa 8 perenner

av Hilda Maria Morgan

12 April 2023

Nybörjare i trädgårdsarbete? Det kan inte bli fel med dessa 8 perenner
Advertisement

Det finns de som inte anser sig ha "gröna fingrar", men det är förmodligen bara en fråga om felaktig information. Ibland låter man sig faktiskt erövras av någon växts skönhet som syns i affärer, i grannarnas hus, på internet... Utan att dock riktigt fördjupa sig i kunskaperna om den. Faktum är att vi behöver känna till de olika arternas odlingsbehov och ta reda på om vi i våra hem eller trädgårdar kan erbjuda rätt förutsättningar.

Av denna anledning, om du inte har särskilt mycket erfarenhet, är det bättre att lita på växter som kanske är mindre kända än andra men som är mer motståndskraftiga: det är här örtartade perenner kommer in i bilden. Nedan anger vi några att överväga för att dekorera krukor, rabatter och till och med delar av gräsmattan.

Advertisement

Solhatt

Solhatt

R_u_a/Reddit

Från tidig sommar till tidig höst ger denna växt vackra blomningar. Det finns många sorter, även med dubbla blommor och oemotståndliga färgnyanser. De älskas också av pollinerande insekter, så de är bra för miljön.

De vill ha mycket sol och blommar lite mindre i halvskugga. Jorden måste vara väldränerad. När det gäller temperaturer har den ett riktigt brett motstånd: det klarar från -10° upp till 30° och lit

Advertisement

Rudbeckior

Rudbeckior

FullDesadulation/Reddit

En annan blomma som älskas av bin och fjärilar är rudbeckian som också är mycket motståndskraftig mot torka. Om du har en solig trädgård, prova att odla denna växt. Den kommer att fylla ditt grönområde med höga blommor, som liknar stora prästkragar med mörk pistill och varma och muntert gula kronblad!

Kom alltid ihåg, för denna och de andra växterna, att om de odlas i krukor eller till och med i stora planteringskärl, måste du vara ännu mer noggrann med att kontrollera jordens förhållanden, med tanke på att jorden i dessa behållare tenderar att värmas upp och torka ut mycket tidigare än i hela marken.

Phlox subulata

Phlox subulata

mgchnx/Reddit

Har du en gräsmatta som inte trampas på så ofta och som du inte vill se bara det vanliga gräset på (som behöver klippas!)? Då är att experimentera med fleråriga marktäckarsorter en idé att överväga. Phlox subulata är trevlig för att täcka även sluttande mark, och kan till och med växa mellan stenar och plattor på en gångväg. Den älskar också solen eller lätt skugga.

Rosenstav

Rosenstav

ChoiceMycologist/Reddit

Rosenstav producerar fantastiska blommor mellan juli och augusti och har vackra långa blad samlade i tuvor. Den älskas av bin och fjärilar, den är bra för att lägga till ett vertikalt element som är högre än andra lägre buskar. Liksom de andra växterna som listats hittills, gillar den en väldränerad men rik jord och föredrar fullt solljus framför halvskugga.

Daglilja

Daglilja

Dabo57/Reddit

Om du tycker om liljor kommer du förmodligen att älska dessa växter också: på våren dyker det upp tuvor av blad som blir längre och mer avsmalnande, för att sedan ge en vacker blomning på sommaren. De odlas också framgångsrikt i krukor, förutsatt att jorden är rik och dränerande och att de står i solen under större delen av dagen.

Advertisement

Baptisia australis

Baptisia australis

Wikimedia Commons

Baptisia australis anpassar sig till olika jordtyper men älskar solen. Det är en baljväxt med delikata indigofärgade blommor, det är en vild blomma som även framgångsrikt kan odlas hemma.

En kuriosa: den står emot extrem kyla, till och med runt -20°!

Röllika

Röllika

themistyamongus/Reddit

Röllikan älskar solen, även om det under soliga perioder är bättre att det är lite skuggat under dygnets varmaste timmar. Den lyckas till och med växa i sandiga eller leriga jordar, vilket påvisar hur rustik den är. Det viktiga är att det inte finns någon vattenansamling.

Blommorna visar sig från slutet av sommaren och är rika på nektar för pollinerande insekter innan kylan kommer!

Advertisement

Flockel

Flockel

manuel m. v./Flickr

Vill du fylla en rabatt i solen med något högt? De bladbevuxna stjälkarna på denna växt når över en och en halv meters höjd, men försvinner sedan på hösten. Blommorna är mycket delikata och paraplyformade och dyker upp på sommaren och är kvar till hösten. Denna spontana växt lämpar sig för odling i marken såväl som i krukor.

Vilken av dessa perenner gillar du bäst?

Advertisement