Ta reda på hur ett handfat som verkade oåterkalleligt blev så gott som nytt igen

av Hilda Maria Morgan

28 Augusti 2022

Ta reda på hur ett handfat som verkade oåterkalleligt blev så gott som nytt igen
Advertisement

Städning är en syssla som alla behöver tampas med, även om det också ger stor tillfredsställelse för vissa. Visst är det trevligt att gå runt i huset och uppskatta känslan av komfort och fräschör som välskötta ytor kan ge. Inga dåliga lukter, inga irriterande fläckar, inget damm. Men när vi istället kommer på oss själva med att behöva städa något hörn av huset som varit försummat alltför länge, så verkar det alltid vara ett fruktansvärt åtagande.

Men kanske internet kan få oss att tänka om: det finns faktiskt vittnesmål om människor som behövt städa rum, särskilt badrum eller kök, som verkade vara under verkligt oåterkalleliga förhållanden. Så är fallet med en populär video på TikTok-kontot @scienceofcleaning, där ett riktigt smutsigt handfat blev så gott som nytt igen.

via @scienceofcleaning/TikTok

Advertisement
@scienceofcleaning/TikTok

@scienceofcleaning/TikTok

Vid första anblick var det svårt att gissa vilken färg keramiken i en denna sanitetsutrustning borde ha, och man kunde inte heller föreställa sig att kranen i verkligheten är av klarröd emalj. Allt man ser är en brungrå färg, på grund av ett lager av smuts så tjockt att det gör att handfatet fått samma färg som väggarna – också de kraftigt nedfläckad men förmodligen bruna.

Hur fick användaren smutsen att försvinna? Beväpnad med en svamp och ett ganska kraftfullt tvättmedel i kräm-konsistens började han kraftigt skrubba varje del av diskhon, inklusive kranarna. Den första videon, som blev viral, visar oss att handfatet inte återvände till sitt ursprungliga tillstånd, trots den uppenbara ansträngningen: vissa fläckar var så ingrodda att de motstod även denna aggressiva attack.

Alltså, som dokumenterats i den andra videon, utrustade TikTokern sig med ytterligare ett krämaktigt tvättmedel och en metalltvättsvamp och slutförde jobbet. I båda klippen hörs ljudet av kraftiga gnidningar tydligt.

Om du har sett dem har du förmodligen ställt dig själv samma fråga som många andra TikTok-användare som sett innehållet: men har du inte handskar på dig? Jo ja, de används, men det är de klara och nästan genomskinliga av latex, bara det att många inte har lagt märke till dem (någon sa till och med ironiskt "dina händer blir blöta eller hur?")! Det vore verkligen oansvarigt och skadligt för hälsan att hantera kemikalier som de som används i videon utan lämpligt skydd.

Har du någonsin behövt utföra en såhär jobbig rengöring?

Advertisement