Mjölk som naturligt gödningsmedel till dina växter: fungerar det verkligen?

av Hilda Maria Morgan

06 September 2022

Mjölk som naturligt gödningsmedel till dina växter: fungerar det verkligen?
Advertisement

Många av oss konsumerar mjölk dagligen, särskilt under frukosten. Det finns fall där det används vid beredning av söta eller salta recept, men utanför de kulinariska användningarna har vi vanligtvis inga andra användningsområden för detta livsmedel som är så viktigt i många människors kost.

Men mjölk kan också fungera i trädgården, särskilt som gödningsmedel och som botemedel mot svampar och parasiter. Eller så har det länge sagts, även online, men är det verkligen ett effektivt hjälpmedel? Och i så fall, vilken typ av mjölk fungerar bäst? Hur används den? Läs vidare för att ta reda på mer.

via Kerry Michaels - The Spruce

Advertisement
Creativo

Creativo

Fördelarna med mjölk i vården av grönskan:

  • Mjölk innehåller kalcium, vilket hjälper till att förhindra att knopparna ruttnar (och denna egenskap har särskilt noterats vid odling av grönsaker som zucchini och tomater) före blomningen;
  • Som ett svampmedel, särskilt vid behandling av mjöldagg;
  • Gödselmedel, på grund av vitamin B.

Vilken typ av mjölk ska man använda?

Du kan använda färsk mjölk, men även utgången och till och med pulvermjölk. Den med låg fetthalt är att föredra. Mjölken måste i alla fall spädas ut och får inte användas överdrivet eller för ofta.

Hur används mjölk i växtvård?

  1. Fyll en sprayflaska halvvägs med vatten och resten med mjölk;
  2. Spraya på bladen och kontrollera efter en halvtimme att blandningen har absorberats, avlägsna vid behov överskottet med en trasa;
  3. Alternativt, häll den utspädda mjölken direkt på jorden runt växtens krage.

Effektivitet

Detta är inget mirakelmedel, men lämpligt för att behandla mildare fall av svampsjukdomar eller parasitangrepp. För mer allvarliga situationer är det bättre att använda specifika botemedel.

När det gäller förmågan att stimulera kraftigare tillväxt finns det faktiskt en viss tvekan. Mjölk skadar verkligen inte växterna, om den är väl utspädd och ges ibland. Men med tanke på att den organiska komponenten inuti är väldigt liten, blir det en högre kostnad och ojämförlig effektivitet att ersätta den med verkliga mer effektiva gödselmedel.

Har du någonsin provat detta hjälpmedel?

Advertisement