7 alternativa användningsområden för att utnyttja krita i vardagen

av Hilda Maria Morgan

28 Augusti 2022

7 alternativa användningsområden för att utnyttja krita i vardagen
Advertisement

Vi brukar tänka på krita som den cylindriska pinne med vilken man skriver på svarta tavlor, kanske de färgade som man ritar eller klottrar olika former med på en väg, men krita är en mjuk och spröd sten – gips – vars egenskaper gör den fördelaktigt att använda även i andra sammanhang, även i hemmet.

På grund av sin porositet är det faktiskt ett av de ämnen som kan absorbera vatten och vätskor, därför är det en utmärkt allierad i alla de fall där du vill undvika att fukt, särskilt i små slutna utrymmen, ska orsaka skador, från rost till mögel. Läs vidare för att ta reda på hur du använder gips i hemmet.

Advertisement

Fettfläckar

Om du under matlagningen råkar smutsa ner dina kläder med stänk av olja, ett oväntat dropp av sås eller någon annan ingrediens som skapar en fet smutsfläck på tyget, kan det visa sig vara bra att ha krita till hands.

Dutta bort det mesta av smutsen med hushållspapper, försök ta bort den utan att låta den tränga längre in i tyget och gnugga sedan kritan på den fortfarande fräscha fläcken som finns kvar på plagget. Se till att täcka med ett lagom tjockt lager, och låt det verka i cirka tio minuter, så att kritdammet som lagts på tyget kan absorbera så mycket som möjligt av fettfläcken. Tvätta sedan plagget som vanligt.

Advertisement

Fläckar på vita väggar

Fläckar på vita väggar

Reddit

Om du har några fläckar eller strimmor som inte är för stora på väggen, men det inte finns tid att tvätta dem noggrant innan det tex kommer gäster, kan du tillfälligt dölja fläcken genom att täcka det med lite krita.

Gula fläckar

Gula fläckar

likeigivea/Reddit

Ibland skadas vita kläder med tiden med gulaktiga fläckar och märken. Ett gipsbaserat hjälpmedel cirkulerar på nätet sedan alltid, vilket många säger fungerar: det handlar om att gnugga fläcken med krita och vänta några minuter (cirka 10) innan du lägger allt i tvättmaskinen.

Deodorant i garderober och lådor

För att eliminera den dåliga lukten som skapas av fukt i slutna möbler, lite som man gör med bikarbonat, kan man prova med krita. Det finns också de som häller en droppe eller två av en valfri eterisk olja på dem, så att de sedan sprider ut doften i hela garderoben eller lådan.

Mot rost

Mot rost

AutoX_Advice/Reddit

I lådorna i ett garage eller i verktygslådan kan du lägga lite kritor för att förhindra att verktygen rostar med tiden. Du kommer att ha dem i utmärkt skick under lång tid.

Advertisement

Till silvret

Till silvret

willholli/Reddit

I bestickslådorna, möblerna där du förvarar besticken eller till och med smyckeskrin där du förvarar silversmycken, fungerar alltid lite krita som en barriär mot fukt, för att undvika irriterande fläckar på metallen.

Till manikyren

Till manikyren

/cherillaz/Reddit

Ta en tunn pensel eller en borste lämplig för manikyr, gnugga borsten en stund på en krita och rengör sedan naglarna med penseln eller borsten. Det är en metod även för att ta bort smutsen under naglarna och få dem att se glänsande och vackra ut.

Känner du till några andra sätt att använda gips på?

Advertisement