Hydroponisk odling: växter som du kan odla även i enbart vatten

av Hilda Maria Morgan

25 Augusti 2022

Hydroponisk odling: växter som du kan odla även i enbart vatten
Advertisement

Vissa kallar det hydroponisk odling, andra hydroponics: det innebär att odla växter i vatten, vanligtvis i glasbehållare (mest för en estetisk faktor, men inte alltid), utan att rötterna tränger ner i jorden. Det kräver en del uppmärksamhet, men det är en väldigt charmig odlingsform som tar lite plats och som är perfekt för den som vill testa sina gröna fingrar inomhus, samtidigt som man dekorerar med stil.

Det är inte bara att sätta plantan med rötterna, eller sticklingen, i en behållare med vatten och vänta, utan det tar krävs lite arbete. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement

Rotodling

Om du vill försöka odla en växt som redan har sitt eget rotsystem (och de som man ganska enkelt lyckas med är orkidéer), så går du tillväga såhär:

  1. Ta bort all jord runt rötterna: du måste, mycket försiktigt, få rotsystemet att bli naket igen. Ju längre växterna blir tagna på av människor, desto mer drar de sig undan och lider, så undvik att förlänga manövrarna för mycket. Du kan vid behov ta hjälp genom att blötlägga plantan i lite ljummet vatten i 20 minuter och ta bort det som lätt lossnar. Det är bättre att upprepa operationen istället för att attackera rötterna.
  2. Skölj försiktigt rötterna under svalt vatten.
  3. Ta bort alla delar av rotsystemet som är sjuka eller skadade med en steriliserad sax.
  4. Fyll den valda vasen till hälften med vatten, sänk ner plantan och fyll på med vatten tills alla rötter är nedsänkta. Vattnet måste nå kragen, precis som om det vore den nivå som jorden nådde. Alltså bör eventuella kvistar och blad inte hamna under vattnet.

Du måste byta vattnet var 25:e eller 30:e dag.

Advertisement

Annan användbar information

Det finns lite olika typer av hydroponisk odling beroende på vilken växt du vill odla, så ta alltid reda på hur du gör först med en noggrann efterforskning. Växter som basilika eller rosmarin, till exempel, föredrar att ha stenullskuber som de sänker ner sina rötter i snarare än bara vatten. Annars kan sphagnum, perlite, vermikulit eller kokosfibrer också användas.

Alla olika typer av substrat måste fortfarande steriliseras innan de används. Se dessutom till att underlaget för att odla växterna alltid bara är fuktigt och inte för blött, annars kan skadliga svampar utvecklas.

Bland de växter som är mest lämpade för hydroponisk odling finns:

  • Orkidéer
  • Vanlig murgröna
  • Crassula ovata (Paradisträd)
  • Spathiphyllum
  • Ampellilja
  • Lucky Bamboo (Dracaena sanderiana)
  • Gullranka

Gödsla: för att hjälpa växterna att växa, används gödningstabletter som används för vattenväxter, vanligtvis administreras en vid varje månatligt byte av vattnet. Men läs alltid instruktionerna bruksanvisningen på förpackningen för att vara säker på doserna.

Var sedan noga med att hålla bladen, där det är möjligt, fria från damm och smuts och vid behov, följ alltid producenternas anvisningar, stimulera tillväxten med ett hormonstimulerande medel.

Lycka till med trädgårdsarbetet!

Advertisement