Är du osäker på hur du ska liva upp trädgården? Inspireras av 10 kreativa och enkla idéer

av Hilda Maria Morgan

19 Augusti 2022

Är du osäker på hur du ska liva upp trädgården? Inspireras av 10 kreativa och enkla idéer
Advertisement

Det är trevligt att ha en trädgård, även en mycket liten, att vistas utomhus i, men det är ännu bättre när det tillgängliga utrymmet utnyttjas för att skapa ett trevligt landskap. Ibland leder dock bristen på rätt inspiration till att man har en trädgård som är lite anonym och tråkig, som inte uttrycker sin fulla potential.

Så varför inte hitta ett projekt som går ut på att återuppliva de försummade och inte korrekt utnyttjade punkterna i din trädgård eller av din innergård? Rabatter, planteringar och många andra lösningar kan ge en touch av färg och skönhet som gör våra utomhusutrymmen ännu trevligare.

Advertisement

Det finns stigar och gångvägar: på nätet finns det tusen idéer för att skapa estetiskt välskötta stigar, som träplankor som ligger mitt i en bädd av vita stenar!

Advertisement

Gabioner är ett annat dekorativt element som inte utnyttjas korrekt: födda som stödstrukturer, har de sedan använts på rent dekorativa sätt och antagit olika former. De kan till exempel användas som pelare att placera blomkrukor på!

Och för en relaxhörna, utöver de vanliga utomhusmatplatserna, varför inte också fundera på några mer kompakta nischer, som soffor med ryggstöd och tak i ett?

Här och var är det trevligt att lysa upp trädgården, inte bara med vanliga gatlyktor utan även med lyktor och kreativa fynd!

Underskatta aldrig skönheten i en rad med rektangulära krukor, likadana allihopa, fyllda med växter som drar till sig uppmärksamheten: den förser lätt alla inhägnadsväggar eller smala uppfarter.

Advertisement

Sedan finns det vackra idéer för att utnyttja stöden för klätterväxter som dekorativa element, genom att välja de som har de mest spännande och scenografiska modellerna.

Om du inte har ställen att hänga hängande planteringskärl kan du skapa dem: stolpar av alla dess slag kan stödja korgar med blommor, och du kan fixera dem i marken, i krukor eller till och med ovanpå stubben av ett fällt träd.

Advertisement

Det är också trevligt att kombinera en rad med krukor eller planteringskärl i botten och en rad med hängande planteringskärl längst upp, och koordinera växterna efter färg, även om de är av olika arter.

När du designar rabatter i jorden, även runt träd, kan du låta fantasin flöda och skapa många olika former, så att även marken blir dekorerad med elegans.

Advertisement

Längs väggar och omslutande staket, låt din fantasi flöda fritt, använd också återfunna föremål för att dekorera med kreativitet: en mycket trevlig idé är de gamla fönstren!

Hittade du rätt inspiration till din trädgård?

Advertisement