Kylskåpskondensorn: en grundlig och periodisk rengöring som inte får glömmas bort

av Hilda Maria Morgan

21 Augusti 2022

Kylskåpskondensorn: en grundlig och periodisk rengöring som inte får glömmas bort
Advertisement

Kylskåp är bland de apparater som förbrukar mest energi i hemmet och bidrar väsentligt till räkningarna. Och deras förbrukning ökar när de inte underhålls på det optimala sättet, det vill säga när de måste arbeta dubbelt så mycket för att kunna skapa de önskade temperaturförhållandena inuti dem.

Detta händer inte bara om det är varmt eller om de har värmekällor i närheten, inte heller bara när de inte periodvis frostas av (det inte finns några modeller no frost som befriar en, upp till en viss punkt, från denna uppgift). En av orsakerna till energiöverbelastningarna, som i förlängningen även kan leda till allvarliga skador, är bristen på rengöring av kondensorslingorna. I vissa modeller är de gömda i botten, i andra går den längs bakväggen.

via @southernescape/TikTok

Advertisement
@southernescape/TikTok

@southernescape/TikTok

De bör rengöras var 6:e ​​månad för att undvika ansamling av damm som annars täcker dem om du glömmer det under en för lång tid. Med rena kondensorer kan kylskåp förbruka upp till 30 % mindre energi. Detta beror på att beläggningen av damm och ludd gör att de överhettas.

Hur rengör man kondensorn?

Det finns flera metoder att prova, men det grövsta tas bort på dessa två olika sätt.

  • Med en kompressor: tryckluft på spolarna och mellan gallren kommer att kunna få bort den mest envisa smutsen, och det är också en snabb metod för att ta bort det mesta av dammet. Problemet är dock att du kommer att sprida all smuts runt om i köket. Du kan hjälpa dig själv genom att försöka "parera slaget", genom att lägga trasor (även gamla skurna lakan) som är fuktiga, för att hålla kvar allt damm som når dem.
  • Med en kraftfull dammsugare. I det här fallet kommer vissa modeller redan att ha tillbehör med munstycken i olika former och storlekar, kanske till och med tillräckligt små för att nå i alla mellanrum. Annars kan du söka på nätet efter städ-kit som kan monteras på de olika modellerna av dammsugare.

Det här andra fallet är det som illustreras i den första och andra videon på @southernscapes TikTok-konto, där det visas hur du ganska noggrant kan rengöra ett så svårt föremål.

Vilken är din favoritmetod för denna rengöring?

Advertisement