9 mycket användbara tips för att hålla huset svalt och sänka förbrukningen av luftkonditioneringen

av Hilda Maria Morgan

15 Augusti 2022

9 mycket användbara tips för att hålla huset svalt och sänka förbrukningen av luftkonditioneringen
Advertisement

När sommarens stekande hetta gör sig känd som en del av den eviga kampen mellan att välja på att hålla sig sval med luftkonditioneringen på konstant och alltså att konsumera mycket, eller att uthärda värmen mer och spara pengar. Energikostnaderna blir ständigt högre och påverkan är skadlig både för miljön och för plånboken.

Å andra sidan tröttar värmen ut oss och tar energi från vår kropp. Hur ska man då göra? Kompromisser måste hittas, genom att försöka få ut det mesta av naturliga sätt för att friska upp sig själv och hemmiljön och använda luftkonditioneringen mindre och mer intelligent. Vi avslöjar nedan några användbara knep för att göra både och utan större ansträngning.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

För att hålla huset svalt:

  • Håll fönstren stängda under dagen, försök filtrera bara det ljus du behöver och undvik i alla fall att låta solen kommer in direkt, särskilt under de varmaste timmarna. Istället är det lämpligt att öppna balkonger och fönster när luften är svalare, och alltså på morgonen vid gryningen och på kvällen efter solnedgången.
  • När du öppnar allt på morgonen, precis innan du stänger i väntan på värmen, torka av golven med en trasa indränkt i kallt vatten som är lätt urvriden. Fuktigheten på det våta golvet som torkar långsamt kommer att ge rummet en antydan av svalka som, med luckorna stängda, kommer att hålla hela dagen.
  • Undvik så mycket som möjligt att skapa kondens och värmekällor. Begränsa därför användningen av alla apparater och artificiellt ljus, särskilt under de varmaste timmarna, och var särskilt uppmärksam på att inte slå på ugnen. Försök att använda spisar och duschar, utan att överdriva, under de kallare timmarna.
  • Om du håller fläkten på, gör det genom att placera en skål full med frysta vattenflaskor eller kylklampar framför den. Det blir mycket mer effektivt och uppfriskande.

Advertisement
ItzSkinnyBoi/Reddit

ItzSkinnyBoi/Reddit

För att använda luftkonditioneringen medvetet, minska förbrukning och kostnader:

  • Tänk noga på var du ska placera luftkonditioneringsapparaterna. Det är alltid bättre att de är på platser där det inte finns några hinder framför som hindrar luftflödet men samtidigt att luften inte når människor direkt. Så nej till luftkonditionering ovanför sängar, soffor eller bord. Det är också önskvärt att det finns en för varje rum och inte i korridorer och liknande, eftersom luften skulle skingras. Och sedan är det en smart att placera luftkonditioneringen högt upp, eftersom kall luft sjunker, men inte nödvändigtvis på väggens högsta punkt. Medelhöjd är bra.
  • Om du vill optimera förbrukningen, var noga med att välja modell och energiklass klokt. Försök att välja klass A och välj de modeller som anpassar matningseffekten till omgivningstemperaturen och undviker slöseri. Det finns många på marknaden med dessa egenskaper.
  • Var uppmärksam på temperaturen du ställer in på termostaten, var noga med att inte sänka den för mycket, håll den inte under 24 °, så att du får ut det mesta av avfuktningsfunktionen.
  • Kom ihåg att alltid isolera rummen där det finns luftkonditionering på, stäng alla dörrar väl. På så sätt blir det ingen spridning och slöseri med energi.
  • Det kanske mest uppenbara men användbara rådet är slutligen att hålla luftkonditioneringen påslagen i bara några timmar (bestäm hur många efter dina behov) och mitt på dagen, när det är som varmast. Om du följer de tidigare råden kommer den lilla tiden att räcka för att hålla miljön tillräckligt sval för hela dagen.

Dessa är alla tips som är enkla att följa konsekvent för att få önskat resultat. Prova för att se själv hur bra det fungerar!

Advertisement