Rengöring av tygkontorsstolen: metoderna för att åtgärda smuts, svett och dålig lukt

av Hilda Maria Morgan

12 Oktober 2022

Rengöring av tygkontorsstolen: metoderna för att åtgärda smuts, svett och dålig lukt
Advertisement

Många jobb nuförtiden, och även en del hobbys, görs sittande framför en dator. Därmed händer det att vi spenderar mycket tid sittandes på stolen bekvämt placerad framför skrivbordet och som därför blir fylld av damm, smuts av olika slag och kanske till och med svett när temperaturen är hög.

Kontorsstolar är oftast gjorda av tyg, eventuellt syntetiskt läder och konstläder. De i tyg verkar impregneras med dålig lukt ännu lättare än de andra, så hur gör man för att få dem rena och deodoriserade igen? Du kan använda en rad gör-det-själv-medel för att åter få dem riktigt bekväma.

Advertisement
Reddit

Reddit

Kontrollera först vilken typ av klädsel din stol har. Vissa har etiketter på undersidan som anger tygets sammansättning. Använd dammsugaren för att ta bort all den mest uppenbara smutsen, med tillbehör som gör att du kan nå även mellanrummen. Annars, försök åtminstone att borsta bort allt med en skoborste eller liknande. Alternativt kan du använda en burk med tryckluft.

Vid det här laget, om stolen avger dålig lukt, strö över hela den med bikarbonat och låt det verka i ett par timmar, innan du går fortgår för att ta bort allt med dammsugaren.

Utrusta dig sedan med:

  • Milt diskmedel
  • En sprayflaska
  • Mjuka tygtrasor

Tillvägagångssätt

  1. Häll några droppar diskmedel i en flaska fylld med ljummet vatten
  2. Spraya blandningen på en mjuk tygtrasa
  3. Dutta hela stolens yta med trasan
  4. Blöt en annan ren trasa och klappa för att skölja så mycket du kan
  5. Använd slutligen en tredje trasa för att torka bort huvuddelen av fukten

Advertisement
Creativo

Creativo

Vid mer ihållande fläckar: denaturerad alkohol, eller ättika eller tvättmedel.

Du kan alltså förbereda en produkt där du istället för vatten använder en blandning av vatten och ättika eller denaturerad alkohol i lika delar, till vilken du tillsätter lite tvättmedel för kläder (Marseille-tvål fungerar också). Gör alltid ett test först på en gömd punkt av stolsklädseln, för att se om tyget reagerar bra eller dåligt på kontakt med dessa ämnen.

Annars kan du direkt (alltid efter att ha gjort ett test), först hälla mycket lite alkohol eller ättika på den enstaka fläcken, låta det verka och sedan ingripa med lite tvål och vatten för att avsluta rengöringen precis som i den ursprungliga metoden.

Lycka till!

Advertisement