Sansevieria: tipsen för att odla en enkel och perfekt växt för att inreda med

av Hilda Maria Morgan

11 Augusti 2022

Sansevieria: tipsen för att odla en enkel och perfekt växt för att inreda med
Advertisement

Genom att bläddra i möbelkataloger eller fotogallerier med inredningsinspiration är det lätt att känna igen en rad återkommande växter, och bland dessa finns nästan alltid Sansevieria. I verkligheten identifierar namnet en stor grupp växter, av vilka endast en typ har långa och spetsiga blad, ganska läderartade och ibland - hos arten trifasciata – kantas de med gult.

Denna grupp är den mest framgångsrika som krukväxt, med tanke på att den är så otroligt lättodlad: de är i själva verket exemplar som inte kräver särskilt mycket skötsel, till den grad att de kan "glömmas bort" i några veckor. För detta motiverar kombinationen av deras unika utseende och denna framgång bland de med gröna och de utan gröna fingrar deras popularitet över hela världen.

Hur odlas svärmorstunga? Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Pexels

Pexels

  • Exponering och klimat: de får inte utsättas för direkt solljus, särskilt under varma perioder på året. Faktum är att de älskar ljusa platser men inte i fullt solljus, och de tål också en lite mer skuggad plats.

    När det gäller den ideala temperaturen ligger den på mellan 13 ° och 18 °, även om de motstår upp till 30 ° (inte under längre perioder). De gillar dock inte kalla drag, så undvik att ha dem nära fönster eller dörrar som ofta öppnas på vintern.

  • Bevattning: bladen på denna växt är köttiga, och den anses faktiskt vara en (halv-) suckulent. Av denna anledning kan den tåla långa perioder av torka, och det är faktiskt lättare att få den att dö av för mycket vatten än av för lite. Den bör bara vattnas när jorden är helt torr (stick ner ett finger djupt i jorden för att kontrollera), och med måtta. Under de varmaste perioderna på året, på högsommaren, kan man vattna den en gång i veckan eller var tionde dag, medan på vintern en gång i månaden eller till och med mer sällan.

    Använd inte krukfat eller krukhållare där vattnet som rinner från krukans botten samlas, det leder nästan alltid till rotröta.

Advertisement
anbepue46/Reddit

anbepue46/Reddit

  • Jord: de vattenkrav som just beskrivits gör det klart att denna växt inte tål vattenstagnation, därför måste jorden vara väldränerad. När det gäller dess sammansättning finns det inga särskilda behov, även om en bördig jord är att föredra från vilken växten kommer att få allt den behöver utan att därför behöva utföra ytterligare vård.

  • Gödsling: flytande växtberikning rekommenderas på våren, endast en gång i månaden. Du kan fortsätta på sommaren utom i perioder av extrem värme. Man bör pausa med detta under hösten och vintern.

  • Beskärning: man klipper inte bladen, men när de torkar bör de avlägsnas.

Det är en av de växterna som klarar sig även hemma hos dem som inte är särskilt kapabla att ta hand om växter generellt, alltså är den värd ett försök!

Advertisement