Ljus i trädgården: 11 idéer för att lägga till en touch av magi med rätt belysning

av Hilda Maria Morgan

02 Augusti 2022

Ljus i trädgården: 11 idéer för att lägga till en touch av magi med rätt belysning
Advertisement

Det är trevligt att tillbringa en avkopplande dag i trädgården, men det är ännu mer magiskt att kunna njuta av den även på kvällen eller, under årets varmaste perioder, till sent på natten. Och för att kunna vistas i full komfort utomhus är det nödvändigt att ha några ljuspunkter för att undvika obehagliga olyckor.

Sålunda bör inte bara de områden som är utrustade med bord eller utomhusmatplatser, utan även de där man passerar såsom gångar och framför allt de potentiellt farliga punkterna som trappor vara tillräckligt markerade med ljus. Och hur är det med ljussättning som också har till uppgift att framhäva skönheten i ens grönområde? Belysning är verkligen viktigt, och det finns så många lösningar att överväga för en magisk effekt. Kolla in några av dem nedan.

Advertisement

Om parasollet under dagen skyddar mot solens starkaste strålar, kan det på kvällen förbli öppet för att bli stöd för en sträng av glödlampor: en ekonomisk och superscenografisk lösning när det inte finns några fasta system.

Advertisement

På liknande sätt kan du dra nytta av alla andra stöd som finns i trädgården, speciellt spaljéerna som används för att odla klätterväxter.

För att framhäva en gångväg vid ett speciellt tillfälle, utan att behöva installera fasta lyktstolpar, kan man tänka sig enkla hinkar med stående stenar och pinnar, placerade längs stigen, och sedan drapera ljusslingor med hjälp av pinnarna som stöd!

Annars är idén att fylla massor av glasbehållare, som flaskor, lyktor, burkar och liknande med ljusslingor (batteridrivna), också trevlig.

Ljusslingor med glödlampor som hänger mellan grenar och på väggarna är väldigt populära, och tänk om de var lampor i vintagestil?

Advertisement

När det gäller fasta lösningar är strålkastare som projicerar ljusstrålar verkligen mycket eleganta och scenografiska, och gör sig som bäst när de lägger till en ljus detalj mitt i det gröna av rabatterna, längs trädstammarna eller när de är fokuserar på de finaste delarna av husets arkitektur.

Strålkastarna som installeras på trappstegen eller längs ledstängerna på räckena är också mycket raffinerade, som diskreta belysningsljus.

Advertisement

På sidorna av gångvägarna, liksom i mitten av rabatterna, kan man tänka sig låga lyktor som drivs av solenergi.

Advertisement

Eller, även i det här fallet, förbered minigatlyktor i vintagestil, som du sedan fyller med ljus, eller till och med elektriska eller batteridrivna ljusslingor.

Och om du letar efter platser att låta ljusslingorna löpa, kom också ihåg alla staket eller skiljeväggar!

Hur skulle du vilja lysa upp trädgården?

Advertisement