Trädgårdsspaljé: 8 fantastiska DIY-dekorationer med gamla föremål och material som är lätta att hitta

av Hilda Maria Morgan

05 Augusti 2022

Trädgårdsspaljé: 8 fantastiska DIY-dekorationer med gamla föremål och material som är lätta att hitta
Advertisement

Spaljéer är värdefulla verktyg för att ge stöd och vägledning till växter, särskilt klätterväxter, och för att vackert dekorera trädgården. De som brinner för trädgårdsskötsel vet hur viktiga och användbara de är för många ändamål.

Även den som inte är en stor älskare av trädgårdsskötsel kan dock göra perfekta sådana med enkla material som trä, bambukäppar, rör eller trådar av olika material. Eller så kan man bestämma sig för att återanvända gamla föremål som stegar, hjul, sänggavlar, fot- eller sängramar, dörrar med mera.

Vi visar nedan, med hjälp av några geniala idéer, hur enkelt det kan vara att skapa dem.

Advertisement

Ett gammalt hjul, oavsett om det är från en cykel eller en vagn, kan bli en perfekt dekorativ spaljé för växter eller färgglada blommor. Förutom att det är en ekonomisk lösning är det väldigt pittoreskt och originellt.

Advertisement

Även en gammal trätrappa kan fungera som en fantastisk spaljé och bli, precis som hjulet, ett spektakulärt dekorativt element.

Och vad sägs om att använda fotgaveln eller sänggaveln på en gammal säng som spaljé? Det kommer säkerligen inte att gå obemärkt förbi.

Ännu bekvämare och samtidigt än mer originell än en sänggavel är en sängbotten. Det låter kanske lite bisarrt som idé, men det är verkligen genialiskt och passar väldigt bra för klätterväxter.

Och om du själv vill ge din spaljé en form, kan du helt enkelt fästa spikar på en vägg som fungerar som en guide och stöd och fästa en tråd som kommer att spåra själva spaljéns väg. Det kan vara en bra idé för murgröna eller en vacker rosenträdgård.

Advertisement

Genom att skapa ett rutnät med vertikala och horisontella träplankor får du en klassisk trädgårdsspaljé som blir mycket regelbunden i form och även mycket bekväm för alla typer av växter. Du kan till exempel plantera en vinstock nära den.

För att göra små spaljéer kan du placera växter i flätade korgar och sticka in några kvistar eller bambukäppar i dem, vilket ger dem den riktning du föredrar. En bra idé för att försköna trädgården och ställa flera nära varandra. När plantorna har vuxit kommer det att se fantastiskt ut.

Advertisement

Och här är en sista spaljé gjord med ett rör, ett annat mycket enkelt föremål inom räckhåll för de flesta. Det räcker att borra några hål och det är allt.

Vi rekommenderar dig att prova på några av dessa idéer. Din trädgård kommer att bli vacker och definitivt upplivad.

Advertisement