Planteringskärl för dina orkidéer: välj den som passar dig bäst

av Hilda Maria Morgan

18 Juni 2022

Planteringskärl för dina orkidéer: välj den som passar dig bäst
Advertisement

Den nästan sensuella skönheten hos orkidéer slutar aldrig att förtrolla människor över hela världen, och därför är de bland de mest populära växterna som odlas i nästan alla hem. Det finns oändliga sorter, men i de flesta fall är det epifytiska växter, sådana som naturligt växer på träd, med luftrötter som inte sitter i jorden. Det betyder att de inte ska behandlas som de flesta andra växter när det är dags att välja var de ska planteras: om de till exempel står i krukor är det bättre att de är genomskinliga och kanske till och med perforerade för att undvika vattenstagnation och röta.

Och de kan till och med placeras utan krukor utan i planteringskärl gjorda med andra material eller så kan du hänga upp dem med kokedama-tekniken. Titta vidare för att få rätt idé.

Advertisement

När vi köper dem står de ofta i genomskinliga plastkrukor: de är bekväma, de kan också stickas hål i för att låta rötterna andas... Men vi skulle också kunna placera plantan i en glas- eller plexiglasbehållare utan att fylla den för mycket med passande jord (den som är gjord med bitar av bark, mycket grov och lätt), så att plantan inte riskerar att ruttna.

Advertisement

På liknande sätt kan stora glasburkar återanvändas: det är bra om de har en bred öppning, för att bättre kunna sköta växten. Uppenbarligen, i alla dessa fall där behållare utan dräneringshål används, måste du vara ännu mer försiktig så att du inte överdriver vattningen.

En annan mycket scenografisk idé för glasvaser: fyll dem först med dekorativa stenar och sedan med lite jord för orkidéer, innan du placerar plantans rötter på dem. Var också noga med att inte krossa rötterna med själva stenarna.

Istället för en perforerad plastkruka... En i metall: det finns de som har gjort om en cylindrisk bestickställ i stål till en orkidévas, som mycket väl kan lämnas i en glasskål för att undvika oönskade vattenläckor efter bevattning.

Eftersom orkidéer också är lämpliga för hydrokultur, låter de dig också dra nytta av glasvaser och flaskor och behållare i allmänhet för deras odling hemma.

Advertisement

En hängande kruka som påminner om kokedama (och det finns de som också gör dem med orkidéer!), men som är enklare att konstruera: sfäriska stöd används som också är bra för många andra växter, och en slags skål skapas genom att klä in den nedre delen av en kokosnör eller andra liknande naturmaterial. Där kan du lägga lite jord för din orkidé.

Ett fantastiskt arrangemang av orkidéer och exotiska växter på en träbricka: det skulle bli en fantastisk bordsdekoration!

Advertisement

Och varför inte använda ett block av rötter eller någon annan bit av stammen som bearbetats av naturen? Du kan även dekorera med mossa eller liknande marktäckande växter.

Hur föredrar du att ha orkidéer inomhus?

Advertisement