Hängväxter: 10 fantastiska inspirationer för att dekorera med grönska

av Hilda Maria Morgan

12 Juli 2022

Hängväxter: 10 fantastiska inspirationer för att dekorera med grönska
Advertisement

Ett lysande och mycket effektivt sätt att kombinera inredning, gör-det-själv, kreativitet och trädgårdsskötsel handlar om inredning av interiör och exteriör med hängväxter. Det finns alla sorter och former och de tillfredsställer olika smaker. Varje typ av växt föredrar ett lämpligt visningsläge för att förbättra miljön och det faktum att de är upphängda gör dem till en perfekt allierad för alla typer av utrymmen och miljöer.

Från växterna med makramékrukor till den japanska konsten kokedama, modellerna att inspireras av är verkligen många. Här är några underbara idéer för att komma igång.

Advertisement

Ett av de mest använda sätten att hänga upp plantorna är att använda krukhållare gjorda med makramè. En serie växter upphängda på detta sätt, inuti en träram, är en vinnande idé. Beroende på typ av ram kan du ha en minimal eller mer barock dekoration. Medan den här ramen, med hänsyn till storleken, kan fungera som en mycket originell målning eller, om den är större, bli en monter.

Advertisement

För att skapa en mer rustik eller vild atmosfär kan växterna, alltid uppburna av krukhållare, hängas på olika höjder, från till exempel en trädstam.

Eller, dessutom är det möjligt att skapa ett större stöd som består av en krukhållare med makraméstruktur och en stödyta för att lagra fler växter. Resultatet blir en svävande hylla som hänger från taket, en sorts gunga för växter.

Och för en ännu mer vild stil kan du hänga små stammar och kava ur dem för att göra växthållare. Vissa suckulenter kommer att passa riktigt bra där.

Ett mer elegant och förfinat alternativ är de små terrarierna som skapas inuti glaskulor eller burkar. Hängande i taket eller på ett speciellt stöd kommer de att vara riktigt spektakulära.

Advertisement

Sedan finns det klassiska hängande lägenhets- eller balkongväxter, som om de placeras i hängande krukor som, även om de är mycket vanliga, kan ordnas med originalitet. Du kan till exempel leka med att arrangera dem på en ökande höjd längs en stege.

Medan, för dem som letar efter något mindre konventionellt och mer spektakulärt, kan samma hängande växter placeras inuti runda ramar för att konceptuellt simulera vatten som rinner från en kanal eller hälls från en vas.

Advertisement

Ännu mer spektakulär är idén med en porslinskruka som föreställer ett ansikte. Att placera en hängande växt i den kommer att säkerställa att grenar, löv och blommor blir håret som ramar in ansiktet.

Och det finns de som å andra sidan föredrar klätterväxter framför hängande växter. Tanken är att placera en eller flera nära en struktur i form av ett nät eller galler som fästs på väggen. Genom att styra växten att klättra längs strukturen kommer en liten, riktigt chic vertikal trädgård att återskapas.

Advertisement

Slutligen har vi den mest extrema men mycket speciella idén om kokedama. Detta är den japanska konsten att hänga upp växter utan kruka. Dessa är olika typer av växter som odlas i mossbeklädda jordsfärer. Faktum är att den japanska termen kokedama betyder "klot av mossa". Att göra dessa små botaniska konstverk kräver såklart mer omsorg och mindre improvisation. Men för de mer erfarna och passionerade gröna fingrar kan det vara ett riktigt tillfredsställande val.

Kort sagt, det finns hur mycket som helst att välja på för dem som funderar på att ägna sig åt något favoritprojekt. Vi vill dock påminna om att varje växt, förutom kreativitet och estetisk känsla, kräver omsorg, kärlek och frekvent uppmärksamhet för att den ska leva och växa bra.

Advertisement