Hemgjord tvål: ta reda på hur du förbereder den på traditionellt sätt

av Hilda Maria Morgan

07 Augusti 2022

Hemgjord tvål: ta reda på hur du förbereder den på traditionellt sätt
Advertisement

Hemgjord tvål är en tusenårig ritual, som spridits från mun till min från antiken ända till idag, med nödvändiga uppdateringar. Från Aleppo-tvål till Marseille-tvål till alla möjliga varianter som kan erhållas i dagens era, kan upptäckas genom gör-det-själv-världen. Och vem vet, när man väl kommit in i det kan det bli en hobby som förutom att göra så att man kopplar av också får en att spara.

Det finns få viktiga ingredienser, men proceduren tar lite tid. Fördelen är dock att man kan ha ett utbud av tvål hemma (som också kan bli flytande tvål, om det behövs) allt formulerat efter smak och behov, och utan att spendera en förmögenhet. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

För att göra tvål behöver du i princip tre kategorier av ingredienser:

  • en som är ett fettämne (av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung). Till exempel olivolja (som i Marseille-tvål), eller kokos, argan, sötmandelolja, etc;
  • en annan som är den alkaliska basen. Vanligtvis kaustiksoda eller lut. Den första är ett ämne som måste användas med stor försiktighet genom att skydda ögon, händer och andningsvägar (det kan bränna huden och skada ögonen, och bör aldrig inandas, särskilt i de faser då det blandas med andra heta ingredienser). Lut är istället en produkt som härrör från den aska som uppstår vid förbränning av ved. Det går även att förbereda hemma!
  • Slutligen en flytande substans: för det mesta är det vatten, men också infusioner eller till och med vegetabilisk mjölk.

Till allt detta kan du lägga till matfärger, eller till och med kryddor för att försköna och parfymera tvålen; och fortfarande exfolierande element (sockerkorn eller salt), och ytterligare andra dekorativa och smakgivande, såsom torkade blommor, aromatiska örter och liknande.

Advertisement

Tillvägagångssätt

Tillvägagångssätt

Pxhere

Redskap att förbereda: rostfria kastruller, tjocka gummihandskar, matlagningstermometer, (precisions)våg, träslev och metallsked, en kanna av härdat glas, stavmixer, ansiktsmask och skyddsglasögon, gamla lakan/handdukar/filtar, speciella formar (för tvål).

Ingredienser:

  • 1 liter vegetabilisk olja
  • 130 gram kaustiksoda eller lut. När du väger kaustiksoda, använd en metallsked och en metallskål eller plastmugg
  • 300 ml vatten (helst destillerat)

Tillvägagångssätt

  1. Fyll glaskannan med mycket varmt vatten.
  2. Häll i (alltid med metallsked) kaustiksodan, eller luten, och blanda väl (helst med en träslev).
  3. Låt vattnet svalna med kaustiksodan och under tiden
  4. sätt grytan på spisen och häll i vegetabilisk olja så att den värms upp till 45 °.
  5. När oljan når den angivna temperaturen, kontrollera att vattnet med kaustiksoda också är 45 °.
  6. När båda är på samma temperatur, häll vattnet med läsk i grytan med oljan, rör omedelbart med träslev.
  7. Använd stavmixern för att reducera allt till en slät kräm, så att värmen försvinner. När beredningen har nått en konsistens som en tjock sås, det vill säga den som uppstår när man tar en sked blandning och detta skapar ett hål i resten av såsen, kan du välja att lägga till de andra ingredienserna som färgämnen, kryddor, örter eller blommor, etc.
  8. Lägg över allt i formarna, var försiktig så att du inte bränner dig.
  9. Placera filtar på en hylla på en sval, torr plats i huset där man inte ofta springer fram och tillbaka och placera formarna där med tvål och täck dem med filtarna.
  10. Efter två veckor slå in varje bit i plastfolie (eller med vaxad trasa) och låt den "mogna" i minst 2 månader, men det är bra att veta att ju längre du väntar, desto bättre blir resultatet. Det finns de som i genomsnitt låter tvålen stå och mogna upp till ett halvår.

Det är en väldigt lång process, men faktiskt ganska enkel, och när man väl lär sig den blir det en liten ritual att göra ett par gånger om året, som till och med kan bli användbar för personliga presentidéer!

Advertisement