Hemlagad tomatpuré: det enkla receptet med smak av tradition

av Hilda Maria Morgan

05 Augusti 2022

Hemlagad tomatpuré: det enkla receptet med smak av tradition
Advertisement

Att tillaga tomatsås, eller puré om man så föredrar det, är för många en oundviklig ritual varje sommar, när tomaterna är mogna och man vill fylla på för hela året som kommer. Det brukar ske under årets varmaste period, och det är arbetsamt att blanchera och sedan reducera massvis med tomater, men tillfredsställelsen när man korkar upp flaskor och såser med en otvetydig doft är stor och gör mödan värd.

Alla har sin egen metod, kanske överlämnad från tidigare generationer. Det finns de som använder riktigt gamla verktyg, de som använder sig av modernare verktyg, de som smaksätter på ett eller annat sätt. Som alla traditionella recept finns det ingen enskild version, men om du inte vet var du ska börja för att laga din hemmagjorda tomatsås kan du följa råden nedan.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Ingredienser till ca 1 kg tomatsås (måtten är vägledande, och det går alltid bra att överdriva lite, då man aldrig kan få nog av tomatsåser).

  • 2,6 kg mogna tomater. Generellt är San Marzano-sorten att föredra, men ingenting hindrar en från att använda någon annan som du tycker om
  • Vatten
  • Salt efter behag
  • Basilika (valfritt), efter behag

När det gäller verktygen, utrusta dig med

  • Välsteriliserade glasburkar eller flaskor för att förvara såsen
  • En stor kastrull att koka burkarna i
  • En stor gryta att koka tomaterna i
  • Ett grönsaksdurkslag
  • En grönsakskvarn
  • Ett par skålar för att samla upp såsen

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  1. Tvätta tomaterna noggrant, kassera alla som är skadade. Det finns de som också tar bort ändarna och de som enkelt tar bort stjälkarna.
  2. Sätt på spisen under grytan där du ska koka tomaterna och lägg ner dem i vattnet när det börjar koka.
  3. När skalen börjar gå sönder, häll av tomaterna i durkslaget och lägg dem åt sidan, tex i en korg eller på bricka täckt med en ren kökshandduk.
  4. Vänta tills de har svalnat (eventuellt täckta med andra kökshanddukar)
  5. Passera dem i en grönsakskvarn för att få bort det mesta av kärnor och skal.
  6. Häll över såsen som erhållits i burkarna eller flaskorna som förberetts tidigare och stäng ordentligt. Det är bekvämt att använda sig av en tratt.
  7. Lägg burkarna/flaskorna i en mycket stor kastrull, fyll den med vatten och låt den koka upp.
  8. Koka i cirka 40 minuter för att försluta behållarna väl och koka såsen, som då kommer att hålla i månader framöver. Det kan vara bra att använda tygtrasor mellan flaskorna, så att vattnets konvektiva rörelser inte får dem att slå ihop under denna tillagningsfas.
  9. Ta av kastrullen från värmen och låt flaskorna svalna.

Vissa lägger till basilika (oftast hackad) innan de häller såsen i flaskorna. Du kan även smaksätta med chili eller andra kryddor efter behag! Har du någonsin gjort hemgjord tomatsås? Vilken är din favoritmetod för en perfekt tomatpuré?

Advertisement