Strandhanddukar som blivit hårda av saltvattnet: få dem att bli mjuka igen med rätt medel

av Hilda Maria Morgan

02 Augusti 2022

Strandhanddukar som blivit hårda av saltvattnet: få dem att bli mjuka igen med rätt medel
Advertisement

Hav, sol, sand, salt: det är alla ord som framkallar sorglösa dagar på stranden, men det är också faktorer som negativt påverkar underhållet av de olika tyger som kommer i kontakt med saltvattnet, sanden och förblir utsatta för timmar i direkt solljus.

Inte bara badkläderna utan även - om inte framför allt - strandhanddukarna, blir hårdare och strävare efter varje dag som de använts på stranden. Speciellt frottéhanddukar lider av detta, eftersom de blir mycket mer genomdränkta av saltvattnet och fångar in sandkorn mellan fibrerna. Hur gör man dem mjuka och fluffiga igen, så att de inte bara blir mer behagliga att ta på utan också mer absorberande? Läs vidare för att ta reda på de åtgärder som kan komma till undsättning.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Epsomsalt: skölj bort huvuddelen av smutsen och saltet från handdukarna, ta sedan en balja och fyll den med varmvatten. När den är halvfull eller lite mer, lös upp 120 gram Epsomsalt i den och blötlägg strandhanddukarna. Låt dem ligga i blöt över natten och tvätta dem sedan som vanligt följande dag.

  • Vit vinäger och sedan bikarbonat: precis som med hårda badlakan fungerar kombinationen av vinäger och bikarbonat även med badlakan som blivit hårda av saltvatten. Du kan använda blandningen direkt i tvättmaskinen: välj ett tvättprogram med hög temperatur och häll ett glas vinäger i trumman eller i tvättmedelsfacket och starta tvätten.

    Fortsätt sedan med en andra tvätt, men använd 200 gram bikarbonat (i trumman ELLER i tvättmedelsfacket).

Det är dock inte bra att använda dessa medel för ofta: det rekommenderas att göra det på ett intervall på en och en halv månad.

Slutligen är användningen av citronsyra lite mildare: det räcker faktiskt med att bara hälla en matsked pulveriserad citronsyra i sköljmedelsfacket, tillsätt lite hett vatten för att få det att bli lös och starta sedan en vanlig tvättcykel och använd också lite (inte för mycket) tvättmedel eller Marseille-tvål.

Det viktiga är att inte överdriva användningen av tvättmedel eller sköljmedel för att motverka tygernas hårdhet: de har motsatt effekt i längden!

 

Advertisement