Naturliga myggmedel: 4 naturliga metoder att prova

av Hilda Maria Morgan

22 Augusti 2022

Naturliga myggmedel: 4 naturliga metoder att prova
Advertisement

Varje sommar blir myggor en av den dagliga fridens stora fiender: under många timmar om dagen och ofta även på natten tvingar de oss att jaga bort dem med en hel rad medel som man ständigt behöver hålla igång för att inte behöva ta itu med de irriterande kliande betten.

Förutom sprayer och olika produkter att sätta direkt på huden, samt de olika typerna av fällor som vi kan placera runt om i huset och i trädgården, kan vi även ta till några gör-det-själv-metoder, även baserade på naturliga ingredienser, som hjälper oss att stöta bort de mest irriterande insekterna under den varma årstiden. Nedan anger vi några som är värda att prova.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Kaffesump: bland huskurerna är detta kanske det kändaste och mest använda. Det kan användas på två olika sätt, det vill säga antingen genom att fördela kaffesumpen på marken i de områden där myggor lägger sina larver, eller genom att få dem att brinna långsamt som slingor. I det första fallet är det ett medel som tyvärr inte är effektivt mot myggor i vuxen ålder, utan endast tjänar till att förhindra dem från att lägga sina ägg i områden stänkta med kaffesump (eller också kaffe utspätt med vatten!). I det andra fallet måste du lägga den perfekt torra kaffesumpen i en skål skapad med aluminiumfolie (men burkförpackningar, som konserver, går också bra), häll lite lättare vätska över dem (inte för mycket, annars kommer de att bränna snabbt), tänd elden och dämpa den sedan så snart den har tagit far, ungefär som man gör med rökelse, så att fonderna brinner långsamt, vilket producerar rök som ogillas av myggorna.
  2. Vinäger. Varje typ av vinäger fungerar mot myggor, på grund av sin intensiva och sura lukt. När det gäller den vita är det dock nödvändigt att späda den i vatten. Myggor "smakar" genom sina fötter, och därför håller ämnen som har mycket stark smak dem borta. Det verkar till och med som om de som konsumerar mycket äppelcidervinäger lyckas ändra sin naturliga lukt tillräckligt för att göra dem "mindre välsmakande" för myggor och andra insekter.
  3. Munvatten. Det är en metod som det skrivits mycket om på nätet (och varumärket Listerine nämns ofta särskilt) men som egentligen inte är särskilt effektiv, enligt många. Det som fungerar, när det används som ett myggmedel, är det faktum att det innehåller eukalyptol, vilket ogillas av myggor. Ämnet är dock endast närvarande i en minimal procentandel, och dessutom avdunstar vattnet och alkoholen i vilket det är utspätt snabbt, så det bör appliceras varje halvtimme för att få en verkligt märkbar effekt.
  4. Kokosolja. En annan stor myt om gör-det-själv-myggmedel är faktiskt bara indirekt effektiv. Det sägs ofta att man kan göra en emulsion med eteriska oljor med de dofter som stöter bort insekter, eller som en av många fler ingredienser för andra liknande hushållsprodukter. Jämfört med dietyltoluamid (ämnet som finns i nästan alla myggmedel du köper) är kokosolja mycket mindre effektiv. Det fungerar främst som en vektor för andra ingredienser som kan avvärja myggor, men det är också sant att det inte alltid rekommenderas att smörja in hela kroppen med tjock kokosolja, eftersom det i det långa loppet också kan orsaka hudirritation.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Vilken är din favoritmetod för att hålla myggorna borta?

Advertisement