3 naturliga metoder för att rengöra köksfläkten och få den att bli som ny igen

av Hilda Maria Morgan

05 Augusti 2022

3 naturliga metoder för att rengöra köksfläkten och få den att bli som ny igen
Advertisement

Köksfläkten fyller en väsentlig funktion eftersom den suger in ångorna och fettmolekylerna som går uppåt från spisen, men för att den ska fungera korrekt är det viktigt att hålla den ren i alla dess delar. Tyvärr är det dock en av de apparater som absolut tenderar att bli smutsigast och därför kräver konstant underhåll. Den goda nyheten är att du inte nödvändigtvis behöver specialprodukter för att få det att se ut som ny igen utan det räcker med enkla naturliga ingredienser, från bikarbonat till natriumperkarbonat.

Inte nog med det, ättika och citron är också effektiva mot smutsen som samlas i huven, och är alltså andra enkla men effektiva metoder. Här är ett urval av de bästa för att försöka få bort eventuella spår av fett och göra fläkten praktiskt taget så gott som ny igen.

Advertisement
chicofeliciano25/Reddit

chicofeliciano25/Reddit

Den första metoden vi rekommenderar att du provar är den med natriumperkarbonat, som har både avfettande och blekande kraft. Du kan köpa den i ekologiska butiker och använda den för att skapa en pasta som ska stryks direkt på huven. Blanda perkarbonatet med varmt vatten och sprid ut den resulterande pastan direkt på huven med en mjuk trasa. När rengöringen är klar behöver du bara torka av huven med en ren och fuktig trasa så att du får bort pastaresterna.

Det andra medlet är det mer kända natriumbikarbonatet. I det här fallet rekommenderar vi att du sänker ned huvfiltret i en behållare fylld med kokande vatten och några matskedar bikarbonat och låter det dra i en halvtimme. Rengör den med en borste och skölj innan du sätter tillbaka det på huven.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Vi har kommit till den tredje metoden, som är en blandning baserad på ättika och citron, speciellt lämplig för fläktar i stål, som är vanligast i våra hem. Blandningen framställs genom att blanda 1 glas ättika, 200 ml vatten och saften av 1 citron. Häll lösningen i en nebulisator och spraya den direkt på fläkten. Låt verka i några minuter och rengör med en svamp.

Nu är det bara att prova dessa naturliga metoder och hitta den som verkar bäst lämpad för dina behov. Som du kan se är de alla enkla, billiga men du kommer snart att upptäcka att de också är mycket effektiva.

Advertisement