8 enkla steg för att fräscha upp utseendet på ditt hem utan att spendera en förmögenhet

av Hilda Maria Morgan

05 Augusti 2022

8 enkla steg för att fräscha upp utseendet på ditt hem utan att spendera en förmögenhet
Advertisement

det händer oss alla att vi tröttnar på att vårt hem alltid ser lika dant ut, och det finns också situationer där man måste vänta länge innan man kan ändra något på ett betydande sett, av olika anledningar. Att liva upp utseendet på ett rum kan dock ha en terapeutisk effekt på vårt humör: färger som förstärker utrymmet, gör det mesta av naturligt och artificiellt ljus, gör rummet mer beboeligt. Detta är särskilt viktigt om vi arbetar eller studerar hemma, och därmed spenderar långa stunder där.

Om du inte kan göra totala makeovers, oroa dig inte: du kan redan skapa en frisk fläkt med små medvetna inredningsingrepp, som kommer att få dig att bli nyförälskad (igen?) i ditt hem.

Advertisement

Måla om

Inte bara väggarna: även möbler kan friskas upp med hjälp av en annan färg än den vi sett på dem år efter år. Du kan måla alla eller bara vissa av dem eller kombinera flera färger... Släpp loss din kreativitet!

Advertisement

Foto- eller illustrationsgalleri

Tryck, illustrationer och framför allt foton av familj, resor, viktiga händelser. Låt huset berätta om dig och tänk på att sätta upp galleriet på de intetsägande delarna av väggarna. Det kan också vara rummens kanter eller hörn, samt utrymmet ovanför soffan eller det längs trappan!

Filtar, plädar och sofföverdrag

Tyger gör underverk för att täcka skadade delar eller för att förändra stämningen i ett rum. Soffan med blekt klädsel blir vacker igen med ett snyggt sofföverdrag av rätt modell, och även filtar, gardiner, kuddar och alla tyger som finns runt om i rummen hjälper till att ge färg och stil, så var uppmärksam på färgpaletten och materialen!

Vägghyllor istället för de vanliga möblerna

Lätta upp möblerna genom att byta ut någon dammig, anonym bokhylla med hyllor som är direktmonterade på väggen. Det öppnar upp utrymmet i vilket rum som helst!

Färgblock

Om fondväggarna var populära i många år, så har det nu blivit dags för color block wall. Skillnaden ligger i det faktum att istället för att ge färg till en hel vägg, väljs bara en del, på vilken man ritar geometriska former som "dansar" på väggen och med de andra elementen (dörrar, fönster, hyllor ...).

Advertisement

Även på en liten del av en vertikal väggen under ett sluttande tak lyckas idén med färgblock göra underverk med minimalt ingrepp: bara en triangel av färg!

Avtagbara tapeter

Om du redan vet att du kommer att vilja ändra dig efter några år, använd avtagbara tapeter, så att du kan ändra stilen på ditt rum många gånger till en låg kostnad.

Advertisement

Självhäftande plattor till stänkskyddet

Förutom att måla möblerna kan ditt kök bli helt nytt om du ingriper på stänkskyddet. Och du kan också göra det med självhäftande vinylplattor, som kostar mycket mindre än andra traditionella lösningar och finns i tusen olika utseenden.

... Och till golven

Den här typen av lösning finns också för golv: det finns de som använder dem i badrummet, i garderober och i tvättstugan, men de kan installeras var som helst.

Är du redo att modernisera utseendet på ditt hem?

Advertisement