10 förtjusande inspirationer för en mycket romantisk provensalsk och shabby-stil till trädgården

av Hilda Maria Morgan

23 Juli 2022

10 förtjusande inspirationer för en mycket romantisk provensalsk och shabby-stil till trädgården
Advertisement

Den raffinerade och romantiska stilen i villorna i det gröna på den provensalska landsbygden är känd över hela världen. Där är landskapen pittoreska och atmosfären är verkligen magisk. Men det är en atmosfär som lätt kan återskapas även i trädgårdarna i våra hem. Bara lite estetisk känsla och lite framförhållning i möblering, utöver rätt mängd kreativitet är det som behövs.

Den typiska stilen för provensalska trädgårdar är vad vi faktiskt kallar provensalsk shabby. Den kännetecknas av att inreda föremål med mjuka linjer och pastellfärger, vintage eller medvetet åldrade genom tekniker som decapè. Den ständiga och utbredda användningen av blommor och lampor i alla typer av dekoration kompletterar atmosfären.

Ta en titt på idéerna nedan för att bättre förstå vad vi pratar om.

Advertisement

Bord och stolar i smidesjärn, vitmålade, är en klassiker av denna möbelstil.

Advertisement

Behållare och baljor i emalj eller galvaniserat järn är också mestadels i provensalsk shabby stil. Du kan använda dem som en enkel utsmyckning eller som mycket originella planteringskärl.

Flätade korgstolar, fåtöljer, bord och korgar har gott om plats i inredningen av provensalska trädgårdar. De är oftast vita eller i alla fall ljusa och bidrar till att ge den där touchen av elegans och romantik vi pratade om.

Ljusslingor som lyser upp trädgården på kvällen representerar ett annat typiskt kännetecken för kvällarna i Provence. Genom att dekorera dina utomhusmiljöer med dessa kommer du omedelbart att transporteras till dessa idylliska atmosfärer.

Den omfattande användningen av blommor är också grundläggande. Att placera en serie blommande växter på en gammal stege som gjorts om till ett växtställ är en originell och riktigt effektfull idé.

Advertisement

Medan en annan deklination av rottingmöbler, i en mer elegant version, gäller förslaget om ett vitt utomhusmatplats med soffor och ett frukost-, te- eller brunchbord.

Symbolen för Provence är lavendel, en ikonisk och suggestiv blomma. Det säger sig självt att ha många lavendelväxter omedelbart kommer att göra miljön lik den vi försöker imitera och återge.

Advertisement

Grindar och fönster och öppningar målade med ljusa färger, speciellt vitt, bidrar till att ge trädgården en extra provensalsk och shabby touch.

Ett annat typiskt shabby-inslag är de gamla burarna med ett åldrat utseende eller som är vitmålade. Oavsett om du sätter in blommor och växter inuti eller använder dem som ljushållare, kommer de upphängda här och där i trädgården verkligen vara jättefina.

Advertisement

Och slutligen föremålet som är shabby par excellence, en stark sida också hos de provensalska trädgårdarna, är lyktan. Det är det element som, kanske mest av alla, bidrar till dragningen av en sagovärld som vi söker. Du kan därför använda dem i mängd: det kan aldrig bli för många.

Kort sagt, om du ägnar lite tid åt din trädgård, som du har sett, krävs det inte särskilt mycket för att ge trädgården den eleganta och romantiska aspekten som många drömmer om. Prova, du kommer att bli förvånad över resultatet.

Advertisement