8 saker som det är bättre att spendera mer för och vinna i kvalitet, komfort och hälsa

av Hilda Maria Morgan

26 Juli 2022

8 saker som det är bättre att spendera mer för och vinna i kvalitet, komfort och hälsa
Advertisement

Impulsen att spara, varje gång vi köper något till hemmet eller till personlig omvårdnad, är stark. Och det är verkligen lovvärt att göra det när man kan, för att hantera sin ekonomi, sitt arbete och sin tid väl. Det finns dock produkter och tjänster som vi använder i vårt dagliga liv, för vilka det är bättre att spendera lite mer utan att tveka. Det påverkar ofta vår hälsa och livskvaliteten.

Till vissa saker vore det verkligen bättre att inte till varje pris försöka spara in och istället betrakta dem som givande långsiktiga investeringar. Är du nyfiken på vilka de är? Låt oss ta en titt på några av dem tillsammans.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det finns miljontals nagellack på marknaden. På senare år har modet med rekonstruerade naglar eller mer hållbara nagellack med gel, akryl eller semipermanent nagellack mångdubblat de typer av nagellack som kan köpas in i det oändliga. Utbudet är mycket mer varierat och diversifierat. Och priserna är också väldigt varierande. Nagellack är dock en av de produkter som det skulle vara bättre att inte spara in på.

De billigare nagellacken har texturer och penslar som inte är utmärkta och gör resultatet långt ifrån perfekt och tenderar att torka ut och skadas på kort tid. Pratar vi däremot om hälsa så är de billigare märkena ofta benägna att tillverka nagellack med billiga men giftiga och skadliga ämnen. Formaldehyd är ett av dem.

Advertisement

Plattång och locktång till håret är en annan sak som alltid är bäst att välja med god kvalitet och kanske spendera lite mer. Framför allt måste vi vara uppmärksamma på materialen. De som är gjorda av stål eller teflon skadar vanligtvis håret mer. Att föredra keramiska sådana hjälper till att bibehålla ett friskare och vackrare hår men de kostar mer.

Pixabay

Pixabay

Att spara pengar på tandborste är inte rimligt. Dina tänders och tandkötts hälsa står på spel. Tandläkare rekommenderar att du byter den ofta och köper den av utmärkt kvalitet som passar din muns egenskaper. Bättre än den manuella och mer rekommenderad är förstås den elektriska. Den kostar mer men är en bra investering för munhygien, avgörande för att förebygga karies och tandköttssjukdomar.

Pixabay

Pixabay

Att välja billig färg för att måla om väggarna innebär att man avstår från bra täckning. Den mest direkta konsekvensen är behovet av att måla flera lager färg för att få ett tillfredsställande resultat. Detta innebär att du kommer att spara på priset men du kommer att behöva använda mer färg och slösa mer tid. I slutändan blir det alltså ingen vinst.

Ju billigare diskmedel desto mindre koncentrerat är det. Om det är mindre koncentrerat avfettar det inte bra och vi tenderar att använda mycket mer. Det säger sig självt att besparingar på tvättmedel inte leder till riktiga besparingar. Och som om det inte vore nog kommer det att ge en större miljöpåverkan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Även glödlampor, om du köper för mindre pengar, kommer att spara dig pengar för det ögonblicket men i det långa loppet kommer du att spendera mer. Det är säkert att billigare glödlampor kommer att brinna ut tidigare och behöver bytas ut oftare. Så varför inte köpa några dyrare men mer hållbara? Det är definitivt värt det.

Pixabay

Pixabay

Och skorna? Jo, skor är en av de saker som vi bör satsa mest på av allt. De av dålig kvalitet påverkar fotens, benens och ryggens gång och välbefinnande och därmed på hälsan i allmänhet. Det finns de som säger att mycket av det som har med vår kropps välbefinnande att göra beror på hur vi går. Och det finns det verkligen underlag för att tro.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Även för en bra bärbar dator är det alltid bättre att fokusera på kvalitet och spendera lite mer. En av nackdelarna med datorer som är för billiga är faktiskt att de har ett batteri som räcker mindre. Att byta batteri är ganska dyrt. Frekvent batteribyte kan därför vara dyrare än att köpa en bra PC redan från början.

Tänk på detta. Ibland kan det faktiskt göra skillnad att spendera lite mer!

Advertisement