Kanel i trädgården: upptäck 3 gröna användningsområden för denna krydda för dina växters hälsa

av Hilda Maria Morgan

19 Juli 2022

Kanel i trädgården: upptäck 3 gröna användningsområden för denna krydda för dina växters hälsa
Advertisement

Kanel tjänar inte bara till att berika ett oändligt antal rätter med en omisskännlig arom och smak, utan den kan också vara användbar i vården av grönskan. Denna verkligen supermångsidiga krydda i köket har faktiskt en rad fördelaktiga effekter för växter, vilket gör den till ett lämpligt alternativ till många mer aggressiva kemikalier.

Uppenbarligen måste man komma ihåg att alla gröna botemedel ofta visar effekter under längre tid än konstgjorda produkter, men att använda sig kanelträdets bark reducerad till pulver (så här produceras kryddan vi köper) kan vara riktigt fördelaktigt. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement

Fungicid

Fungicid

Commons Wikimedia

Ibland, när du gror frön för att börja odla vissa arter, råkar du se dem gro, se kraftfulla ut, och sedan vissnar dem. Ibland beror det på det så kallade "damping off"-tillståndet (som vi skulle kunna översätta som "dämpning"), orsakat av närvaron av svampar.

Kanel har svampdödande egenskaper som göra att detta kan undvikas. Och det fungerar även med andra vanliga svampsjukdomar även hos mer vuxna växter.

Hur använder man kanel som ett svampdödande medel?

Förbered en sprayprodukt genom att blanda lite kanelpulver i varmt vatten och låt det dra i minst en natt, filtrera sedan och spraya på växterna som ska behandlas, men även på jorden.

Advertisement

Parasitavskräckande medel

Parasitavskräckande medel

Commons Wikimedia

Om du vill hålla myror borta från dina växter kan du ta till kanel, vilket dessa insekter inte gillar att gå på. Du kan använda det inomhus eller utomhus, strö de områden där myrorna passerar med kanelpulver, kanske i korrespondens med dörrar och fönster, eller ännu bättre, där du har identifierat insekternas åtkomstpunkt.

Det finns också de som blandar det i sanden i barnens sandlådor, för att hålla dem fria från myror.

För att hjälpa sticklingarna att rota

För att hjälpa sticklingarna att rota

Commons Wikimedia

Det finns förpackningar med rothormon i pulver på marknaden, men de är inte alltid lätta att hitta. Kanel fungerar på samma sätt och finns överallt.

Så när du ska sticka ner sticklingen i krukorna, blöt änden av snittet i lite vatten och doppa den sedan i en skål med kanelpulver och placera till sist kvisten i krukan du har förberett. Det kommer också att skapa ett extra försvar mot eventuella svampar!

Dessa är enkla medel som dock är värda att prova!

Advertisement