11 kreativa och enkla rabatter för att liva upp trädgården med färgglada idéer

av Hilda Maria Morgan

15 Juli 2022

11 kreativa och enkla rabatter för att liva upp trädgården med färgglada idéer
Advertisement

När trädgården eller innergården reduceras till en monoton gräsmatta eller en enda oavbruten stenlagd yta kan det kännas lite tomt och anonymt. Även om det finns träd kan du ändå bestämma dig för att lägga till några fler dekorationer som ger en touch av livfullhet och färg till ditt utomhusutrymme.

Rabatterna, som precis som modeaccessoarerna i en outfit eller tavlorna på en vägg, skapar rörelse och gör trädgården personlig. De kan skapas runt träd eller i mitten av den platta vidden, och vara platta eller upphöjda: allt beror på din smak, nedan följer några idéer att dra inspiration från.

Advertisement

Det enklaste och mest effektiva är att omge stammen på ett träd med en cirkel av stenar (eller tegelstenar) och fylla området som sålunda avgränsats med blommor och växter som du tycker om.

Advertisement

I allmänhet väljs växter (ofta säsongsbetonade) som är kompakta, som inte växer så mycket på höjden utan skapar färgfläckar. Men även att våga med små buskar som utvecklas mer på höjden kan ge liv åt en vacker vy.

En bänk och några växter, även arrangerade i krukor: här är ett mycket trevligt avkopplande utrymme vid foten av trädet.

Har du många krukor med små växter, kanske en "plantskola" med massor av sticklingar? Ordna dem i skuggan av ett träd, nära varandra och kanske på en träplattform. De kommer med livlighet att dekorera tills du måste flytta dem någon annanstans.

Inte bara växter: att täcka marken med småsten och på så sätt skapa dekorationer på marken är en idé att utvärdera.

Advertisement

Eller kanske kombinera båda: en rabatt utformad med stenar (vita passar bra!) och även några växter som sticker ut mot den enfärgade bakgrunden.

För att bryta upp monotonin i gräsmattans vidd, även om du inte har några träd eller buskar att omge, kan du skapa en stenträdgård: den passar bra under torra årstider och ger ett oväntat inslag.

Advertisement

Och om du tittar bland bilderna från de mest kända trädgårdsutställningarna och tävlingarna i världen (Chelsea Flower Show är en av de mest kända), kommer du att hitta otroliga inspirationer. Att använda blommor för att "rita" former med olika nyanser är en!

För att avgränsa rabatterna, både i gräsmattan och på en stenbelagd yta, kan du använda många föremål, inklusive takpannor!

Advertisement

Och med takplattorna kan du till och med skapa upphöjda rabatter!

Många färgglada lager: mer än en upphöjd rabatt får denna rabatt en att tänka på en tårta av blommor!

Advertisement