Gör din trädgård motståndskraftigare mot torka: 11 värdefulla tips

av Hilda Maria Morgan

13 Juli 2022

Gör din trädgård motståndskraftigare mot torka: 11 värdefulla tips
Advertisement

De klimatförändringar som har pågått i många år gör det allt svårare att försörja vatten till många delar av världen, och därför är det också viktigt för de med gröna fingrar att förstå hur man kan hjälpa sin trädgård att stå emot torka bättre.

Under vissa tider på året och särskilt i områden där det är vattennöd, till exempel, slösas det dagligen med vatten till att vattna gräsmattan (även på natten) och även vissa växter som traditionellt planteras i trädgårdar är mindre lämpade än andra att tåla perioder av torka. Vad kan man då göra om man vill möta dessa problem? Det finns några tips som kan komma väl till pass.

Advertisement

 1. Använd kompost i jorden. Tillsätt kompost till jorden runt prydnadsväxter eller trädgårdsväxter. Detta hjälper substratet som de rotar sig i att behålla vattnet längre. Dessutom har denna procedur den ytterligare fördelen att den främjar inträngningen av vatten genom jorden, så även när perioder av intensivt regn inträffar undviks vattenstagnation (vilken är lika skadlig för växter).
 2. Använd mulching: att täcka jordytan med organisk mulch i 5-7 cm är ett annat sätt att skydda jorden från överdriven värme och bromsa avdunstning av vatten. Använd strimlade löv eller bark.

Advertisement

 1. Plantera växter som tål torka, och som klarar av att överleva i olika temperaturer. Ett sätt att förstå den mest lämpliga är att informera sig om endemiska arter: det är faktiskt inte säkert att man ska välja vissa typer av suckulenter (som kanske inte står emot kyla) eller andra mycket läderartade växter som agave och liknande. Kanske är det den spontana naturen i området vi bor i som kan ge oss förslag.
 2. Undvik eller minska odlingen i krukor eller planteringskärl som inte är särskilt stora: plantorna som placeras där kräver mer vatten än samma art som planteras i marken. Och om det är det enda sättet, gör då dina krukor torksäkra genom att plantera lämpliga växter (och inte sådana som hortensior till exempel).

 1. Förakta inte vissa örtartade växter och gräs: de är mindre kända än många prydnadsbuskar, men de vet också hur man dekorerar med tusen former och färger, och framför allt är de mer motståndskraftiga mot de extrema förhållanden som vi ofta och med jämna mellanrum befinner oss i.
 2. Klipp inte gräsmattan, eller i alla fall inte för kort, för ju kortare gräset är, desto mindre skyddar det marken från värme och desto snabbare avdunstar därför vattnet. Om du verkligen måste klippa gräsmattan i perioder av torka, gör det under de svalaste stunderna på dagen (helst på kvällen), och lämna det som klippts av på marken.
 3. I torra perioder, sluta gödsla växter eller till och med gräsmattan, vilket ökar växternas behov av vatten och alltså gör dem mer sårbara för torka.

 1. Om din gräsmatta blir gul på sommaren, oroa dig inte: många typer av gräsmattor reagerar på extrem värme på detta sätt, men är redo att bli gröna så fort det regnar och temperaturen sjunker igen. För att hjälpa gräsmattan kan du fortfarande minska gräsmattans grönområden genom att sätta in stenlagda partier med växter som tål torka.
 2. För att vattna, använd inte vattenspridare som skickar vatten till luften, utan droppsystem och rör som löper längs marken: vid varmt väder avdunstar det besprutade och förångade vattnet i stora mängder istället för att nå växterna, och då slösar vi ännu mer.

 1. Bevattningsfrekvens: det är bättre att vattna växterna rikligt, men mindre ofta, än lite men varje dag. Och bäst är att alltid vattna tidigt på morgonen eller också på kvällen.
 2. Utför inte trädgårdsarbete i perioder av svår torka: ingen beskärning (inte ens av häckar eller träd), omplantering, eller plantering, eller alla operationer där plantorna skulle behöva mycket mer vatten än vanligt.

Dessa är värdefulla indikationer för att övervinna perioder av torka utan alltför stor skada!

Source:

J. Marinelli, Ten Steps to Drought-Resistant Gardening (The National Wildlife Federation)

Advertisement