Äkta eller falska? Några användbara tips för att känna igen imitationerna av 4 kända märken

av Hilda Maria Morgan

13 Juli 2022

Äkta eller falska? Några användbara tips för att känna igen imitationerna av 4 kända märken
Advertisement

Det finns märken som är kända över hela världen, eftertraktade för en serie kläder och accessoarer som erövrar marknadens favör precis överallt, och blir några av de igenkännliga statussymbolerna i varje hörn av planeten. Jackor, pikétröjor, skor med mera: ibland är det logotypen för ett specifikt märke som gör dem superattraktiva.

Vid uppkomsten av ett sådant rykte, särskilt om det förlängs över tid, finns det alltid ett företag som garanterar (eller garanterade) produkter av en viss kvalitet, och de namnen som är så mäktiga på marknaden är eftertraktade av många, både bland de som köper och bland de som vill göra vinst. Därför dyker det alltid upp imitationer nästan överallt. Hur ser man då skillnad på en äkta och en falsk vara? För vissa varumärken finns användbar information, och vi rapporterar några av dem nedan.

Advertisement

Ralph Lauren-polo

Ralph Lauren-polo

Voice of People Today/YouTube

Ett av de mest kända märkena när det kommer till polo, det vill säga t-shirtarna med en krage som liknar skjortor med två eller flera knappar, är helt klart det amerikanska märket Ralph Lauren, som därför efterliknas ofta.

Bland de olika särskiljande tecknen att kontrollera finns först och främst logotypen broderad på framsidan, vanligtvis i höjd med höger bröst. I äkta modeller är den logotypen broderad med stor detaljrikedom, för att bilda en proportionerlig bild som till och med verkar vara i klärobskyr: du kan se tränset på hästen och alla former av djuret och polospelaren kan urskiljas.

Dessutom, äkta plagg har endast pärlemorknappar, som sytts fast med korsstygn.

Advertisement

The North Face

The North Face

Voice of People Today/YouTube

Bland sportkläder, speciellt vinterjackor, är The North Face ett av de ledande företagen i branschen. Det är lätt att känna igen falska jackor när logotypen, även om den är proportionerlig, bara är tryckt och inte broderad, som på bilden. I andra fall måste du se till helheten: bokstäverna och designen måste vara perfekt åtskilda, alla av regelbundna och liknande dimensioner (vissa är alltså inte tjockare eller smalare än andra, till exempel) och det får inte finnas några trådar som verkar sammanfoga en bokstav till nästa.

Dessutom är de interna lapparna (de vid nacken), i de falska plaggen ofta ungefärliga och oproportionerliga, eller bär indikationer på fel storlekar (ofta XL eller ännu större). När det gäller plagg som har logotypen som är praktiskt taget identisk med originalet kan den här videon hjälpa.

Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger

HolloWmanVid/YouTube

Fritidskläder som är populära i hela världen: Tommy Hilfiger har mer överkomliga priser i USA och på andra marknader introducerar man även produkter av högre värde. Den har dock hög prestige och efterliknas ofta. Vad behöver du vara uppmärksam på?

Först och främst sömmarna: de måste alltid vara exakta och raka, inte särskilt iögonfallande. Inga trådar som sticker ut eller dåliga stygn. Återigen logotypen, som är blå i toppen och botten och vit och röd i mitten.

Var också uppmärksam på de interna lapparna, de vid nacken: originalen är gjorda av ett mjukt tyg, behagligt att ta på och utan vassa kanter som kan vara irriterande när de väl bärs. Och sedan, om logotypernas grafik inte framstår som tydlig och proportionerlig, handlar det förmodligen om en imitation.

Nike Air Force 1

Nike Air Force 1

fake cip/YouTube

Bland de populäraste skorna i världen finns några Nike-modeller, som Air Force 1. Redan på förpackningen går det att utläsa många saker, men även i det här fallet kommer det att vara detaljerna som säger allt.

Sömmarna på hälen ska till exempel vara symmetriska och utan överflödiga klaffar och inte heller vara sneda eller ungefärliga. Delarna av gummit i relief på den nedre delen av hälen ska vara lika symmetriska och exakta.

Metallskyltarna på framsidan är satinerade hos originalen och bär det perfekt läsbara och exakta AF1-märket. Dessutom är sulorna hos imitationerna ofta gjorda av dåliga syntetmaterial. Du bör sedan kunna läsa, på skons etikett, information om fabriksnummer, ursprungsland och skons storlek, och dessa uppgifter måste vara överensstämmande i varje del.

Med lite försiktighet kan du undvika att köpa en falsk vara!

Advertisement